Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Benchmark Werk & Inkomen • Jaarrapportage 2021

Laatste update:

Volumeontwikkeling bijstand

71% van de gemeenten ziet bijstandsbestand dalen

De meerderheid van de gemeenten (71%) ziet het bijstandsbestand in 2021 dalen. Voor 7% van de gemeenten is het aantal bijstandsuitkeringen ten opzichte van 2020 gelijk gebleven. Hoewel er landelijk gezien een afname is van het aantal bijstandsuitkeringen, ziet 22% van de gemeenten een stijging van hun bijstandsbestand. In gemeenten met minder dan 50.000 inwoners zien we vaker een stijging van het bestand (27%). Omdat zij kleinere bijstandsbestanden hebben, speelt toeval hier mogelijk een rol. In gemeenten met meer dan 100.000 inwoners stijgt het bestand het minst vaak (10%).

Factoren die specifiek waren voor de coronacrisis kunnen van invloed zijn geweest op het verschil in de ontwikkeling van het bijstandsbestand tussen grote en kleinere gemeenten. Hierbij kan gedacht worden aan de daling en stijging in werkgelegenheid in specifieke sectoren (bijvoorbeeld toerisme en horeca) die sterker vertegenwoordigd zijn in grotere steden. Gemeenten waar het bestand stijgt, hebben met name te maken met een hogere instroom dan gemeenten waar het bestand daalt. De uitstroom ligt in deze gemeenten maar iets lager dan in gemeenten waar het bestand daalt.

Als we kijken naar het aandeel jongeren in het bijstandsbestand, zijn er geen opvallende verschillen tussen gemeenten met een stijgend of dalend bijstandsbestand waarneembaar. 

  Gemiddelde van instroom Gemiddelde van uitstroom
Daling 27,2% 32,7%
Gelijk 27,3% 33,2%
Stijging 33,2% 31,6%
Totaal 28,5% 32,5%

Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met 4 duizend per maand en kwam in oktober uit op 277 duizend. Dat is 2,9 procent van de beroepsbevolking, hetzelfde werkloosheidspercentage als in februari 2020, voor aanvang van de coronacrisis.

Bij de WW zagen we na een aanvankelijke enorme piek in april 2020 een daling van de instroom. De ontwikkeling van de WW-instroom werd sterk gedempt door de NOW-regeling. Hoewel er in het najaar van 2020 tijdelijk sprake was van een licht stijgende tendens, zien we vanaf februari 2021 weer een voortdurende daling. Inmiddels zitten we onder het niveau van voor de crisis.

Bron: Volumeontwikkelingen najaar 2021 (Ed Berendsen, UWV Kennisverslag 2021-8, UWV, 2021)