Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Participatieverklaringstraject (PVT)

Laatste update:

1 Het Participatieverklaringstraject en de wijzigingen

1.3 De wijzigingen in het PVT

Met de Wet inburgering 2021 (Wi2021) zijn een aantal wijzigingen ingevoerd in het PVT, namelijk:

  • Het minimaal aantal uren dat besteed moet worden aan het PVT is uitgebreid naar twaalf uren. In het vorige inburgeringsstelsel (Wi2013) was dit één dagdeel. Deze intensivering betekent meer mogelijkheden voor herhaling en het creëren van een veilige sfeer en een vertrouwensband. Volgens onderzoek zijn dit belangrijke voorwaarden voor een succesvolle uitvoering.(1)
     
  • Het PVT moet een activiteit of excursie bevatten waarin aandacht is voor een kernwaarde die naar de praktijk wordt vertaald. Uit onderzoek (2) blijkt dat bezoeken aan lokale waardendragers (zoals een vrijwilligerscentrale) bijdragen aan reflectie op en een beter begrip van de kernwaarden. Ook blijkt dat nieuwkomers voor hun verdere participatie het meest hebben aan praktische informatie. Bovendien sluit een bezoek aan een (maatschappelijke) organisatie goed aan bij de leefwereld en behoefte van inburgeringsplichtigen.
     
  • Inburgeraars moeten in de Wet inburgering 2021 het traject binnen drie jaar doorlopen, in plaats van binnen één jaar. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van gemeenten om meer tijd te krijgen voor het organiseren en inbedden van het PVT. Uit onderzoek (3) blijkt dat het aanbieden van het traject later in het inburgeringsproces positief uit kan pakken voor reflectie op en begrip van de kernwaarden. Aan het begin van het inburgeringstraject is er sprake van een lager taalniveau en is de verwachting dat de overdracht van de waarden minder effectief is.
     
  • De tekst van de Participatieverklaring is gewijzigd ten opzichte van de versie uit de vorige Wet inburgering (Wi2013). Aanleiding hiervoor is het aangenomen amendement van de leden Becker en Segers tijdens de wetsbehandeling van de Wet inburgering 2021. (4) In de slotformule van de verklaring Wi2013 is in de verklaring Wi2021 toegevoegd: “…en dat ik de universele mensenrechten eerbiedig en niet daarmee in strijd zal handelen”.

    Met het amendement en de uitbreiding van de slotformule wordt beoogd het belang van mensenrechten en mensenrechtelijke vrijheden te benadrukken. Mensenrechten zoals het recht op ‘vrijheid’ zijn fundamentele, onaantastbare rechtsnormen die burgers persoonlijke vrijheid en een menswaardig bestaan geven en die zijn vastgelegd in verdragen. In Nederland zijn deze rechten vastgelegd in de Grondwet. Het is belangrijk dat inburgeringsplichtigen hiermee in het participatieverklaringstraject in aanraking komen. Zie de bijlage voor de Participatieverklaring.

Gebruik participatieverklaring Wi2021 voor de inburgeraars onder de Wi2013

De participatieverklaring Wi2021 kan met het oog op vereenvoudiging van de uitvoering ook worden ingezet in het PVT van inburgeraars onder de Wi2013. Het is goed mogelijk dat in de praktijk inburgeraars van de verschillende wetten (Wi2013 en Wi2021) bij elkaar in het traject zitten. Het werken met twee verschillende verklaringen is dan onpraktisch en verwarrend en kan leiden tot fouten in de uitvoering. Gemeenten wordt nog wel de mogelijkheid geboden om via DUO de verklaringen voor de Wi2013 te bestellen. Deze kunnen niet worden gebruikt voor inburgeraars die onder de Wi2021 vallen.

Voetnoten

  1. Regioplan Beleidsonderzoek, Monitor en evaluatie waardenoverdracht nieuwkomers, 2017.
  2. Regioplan Beleidsonderzoek, Monitor en evaluatie waardenoverdracht nieuwkomers, 2017.
  3. Regioplan Beleidsonderzoek, Monitor en evaluatie waardenoverdracht nieuwkomers, 2017.
  4. Kamerstukken II, 2019/20, 35 483, nr. 52.