Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit van taal in de inburgering

Sinds 1 januari 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het taalaanbod aan mensen met een inburgeringsplicht onder de Wet inburgering 2021 (Wi2021). Deze aanbodplicht brengt vragen met zich mee over het organiseren en over de inkoop van het taalaanbod. Hoe beoordeel je offertes van taalaanbieders? Hoe kun je sturen op de kwaliteit van taalonderwijs en hoe monitor je dat? En hoe zorg je ervoor dat dit uiteindelijk allemaal samenkomt in een praktische en effectieve samenwerking tussen gemeente en taalaanbieder(s) waarmee een inburgeringstraject dat iemand doorloopt bijdraagt aan het voldoen van de inburgeringsplicht en integratie in de samenleving? Deze handreiking biedt gemeenten en betrokken uitvoeringsorganisaties antwoorden op deze vragen.

Laatste update: 03 december 2024
Pilot Lochem - foto Edwin Walvisch

Divosa heeft de inhoud van de in 2021 gepubliceerde brievenreeks Kwaliteit van taal in samenwerking met ITTA, SZW, de VNG, Stichting Het Begint met Taal en een aantal gemeenten geactualiseerd en ondergebracht in deze handreiking. Nieuwe inzichten en ontwikkelingen vanuit het leren in de uitvoering zijn verwerkt tot een vernieuwde versie voor gemeenten die via (nieuwe) inkoopprocedures en contractmanagement aan de slag willen met de kwaliteit van het taalaanbod voor inburgeringsplichtigen onder de Wet inburgering 2021. In samenwerking met aanbieders in de uitvoeringspraktijk (aanbieders leerroutes, participatie en non-formeel onderwijs) kunnen zij hier aan werken. 

In de handreiking vind je aspecten die bijdragen aan de kwaliteit van taalaanbod. Ook biedt deze handreiking concrete handvatten voor gemeenten hoe zij hier vanuit inkoop en in de uitvoeringspraktijk met verschillende partijen invulling aan kunnen geven.

Suggesties bij ontwikkelen beleidsvisie gemeente

Gemeenten kunnen de achtergrondinformatie en concrete suggesties gebruiken bij het ontwikkelen of herijken van hun beleidsvisie ten aanzien van de leerroutes en het Programma van Eisen van de aanbesteding(en) en bij het beoordelen van offertes. Ook kan de informatie van pas komen bij de gesprekken met gecontracteerde aanbieders gedurende de samenwerking. 

Ook voor taalaanbieders

Deze handreiking biedt daarnaast ook andere betrokken partijen in de uitvoering van inburgering inzicht in de kwaliteit van taallessen en (duale) leerroutes. De handreiking biedt namelijk een inkijkje in de mogelijkheden en aandachtspunten waarmee gemeenten vanuit hun regierol vorm kunnen geven aan de organisatie en uitvoering van de kwaliteit van taal in de inburgering. Daarmee brengt deze handreiking de rol van de gemeente en taalaanbieders samen en biedt deze kansen om samen een impuls te geven aan de kwaliteit van taal in de inburgering.

Inhoudsopgave

Contactpersoon