Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit van taal in de inburgering

Laatste update: 15 april 2025

8. Alfabetisering

8.1 Alfabetisering NT2: analfabeet, semi-alfabeet en anders-alfabeet

In het Alfa NT2-onderwijs wordt steeds gewerkt aan twee zaken: taal leren én (beter) leren lezen en schrijven in die nieuwe taal. Volwassenen die naar een ander land komen en inburgeringsplichtig worden, leren een nieuwe taal, zodat zij zich kunnen redden in de nieuwe samenleving. Volwassenen die nog niet eerder naar school zijn geweest of delen van hun schoolloopbaan hebben gemist, hebben daar een extra taak bij: zij moeten vaak ook nog leren lezen en schrijven. Mensen die nog in geen enkel schrift kunnen lezen en schrijven worden  analfabeet genoemd. Mensen die enigszins een ander schrift beheersten, maar nog moeite hebben met lezen en schrijven in dat schrift, noemen we semi-alfabeet. Mensen die minimaal vijf jaar onderwijs hebben gehad in het land van herkomst en geen moeite hebben met lezen en schrijven in een ander schrift, noemen we anders-alfabeet. Dit is een belangrijk onderscheid, omdat de passende didactiek voor deze groepen verschilt.

Drie niveaus Alfabetisering NT2

Bij Alfabetisering NT2 hanteren we drie niveaus:

  1. Niveau Alfa A is behaald als de inburgeraar het alfabetisch principe beheerst. Dit is de allereerste basis van het lezen en schrijven.
  2. Niveau Alfa B duidt erop dat de inburgeraar effectiever kan lezen en schrijven, doordat delen van woorden als geheel gelezen en geschreven kunnen worden.
  3. Pas wanneer de inburgeraar niveau Alfa C beheerst, is het proces van alfabetisering voltooid en kan de inburgeraar doorstromen naar reguliere inburgeringslessen.

Alfa NT2-onderwijs ziet er anders uit dan het lees- en schrijfonderwijs dat kinderen op de basisschool krijgen. Niet alleen zijn er aanzienlijk minder tijd en middelen beschikbaar en moet er eerst nog Nederlands geleerd worden, ook richten volwassenen zich al direct op functionele lees- en schrijfdoelen. Het gaat dan om doelen als formulieren invullen of een online afspraak maken bij de gemeente. Ook functioneel rekenen en digitale vaardigheden horen bij Alfabetisering NT2. Inburgeraars leren bijvoorbeeld klokkijken, afspraken in een agenda te noteren en te werken aan financiële zelfredzaamheid. Sommige zaken zijn daarbij zo ingewikkeld en dringend, dat het aan te bevelen is om in een vroeg stadium voorlichting en ondersteuning te geven in moedertalen. Het gaat dan om onderwerpen als schuldhulpverlening, of het toeslagensysteem. Typerend voor goed Alfa NT2-onderwijs is dan ook de samenwerking met bijvoorbeeld meertalige welzijnswerkers en sleutelpersonen, juist omdát alfabetisering en aandacht voor zelfredzaamheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Europese referentiegids NT2-alfabetiseringsonderwijs

In 2022 publiceerde de Raad van Europa de referentie gids LAS LIAM (Literacy And Second Language Learning for the Linguistic Integration of Adult Migrants). Deze gids richt zich op het alfabetiseringsonderwijs in een tweede taal voor volwassen migranten en biedt richtlijnen en instrumenten om docenten te ondersteunen bij het onderwijzen van alfabetisering en taalvaardigheid. Het doel is om de linguïstische integratie van migranten te bevorderen, zodat ze beter kunnen deelnemen aan de samenleving en de arbeidsmarkt. De gids bevat praktische voorbeelden, methodieken en strategieën die aansluiten bij de behoeften van volwassen leerlingen en hun culturele achtergronden.

De gids kan gemeenten en aanbieders van formeel en non-formeel onderwijs inspireren om  de kwaliteit van taal- en digitale vaardigheden binnen inburgeringstrajecten te verbeteren. 

Inhoud