Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit van taal in de inburgering

Laatste update: 15 april 2025

9. Docentkwaliteit en deskundigheidsbevordering

9.1 Kwaliteit en certificering NT2-docenten

Wat is kwaliteit?

Aanbieders met een heldere visie op kwaliteit en een sterk kwaliteitsbeleid laten over het algemeen de beste lessen zien. Dat is onder meer terug te zien in de begeleiding die docenten krijgen vanuit de organisatie en de stimulans voor docenten om in de praktijk hun vakcompetenties door te ontwikkelen. Ook de voorbereidingstijd die docenten krijgen voor de lessen, de prikkels voor het bereiken van het hoogst haalbare voor de cursist en activerende en afwisselende lessen met veel maatwerk leiden tot effectieve lessen, spelen een belangrijke rol.

Certificering

Er bestaat geen door de overheid ingestelde opleiding specifiek voor NT2-docenten. Tweedetaalverwerving en de bijbehorende didactiek maken geen vast onderdeel uit van de universitaire studie Nederlands of de hbo-lerarenopleiding Nederlands. Docenten die bevoegd zijn om Nederlands in het voortgezet onderwijs te geven, zijn daardoor niet automatisch gekwalificeerd om les te geven aan volwassen migranten die Nederlands moeten leren. Vanuit het ministerie van SZW en de branche worden wel criteria gesteld aan de docentkwaliteit en zijn er instrumenten ontwikkeld:

  • Competentieprofiel docent NT2 van de Beroepsvereniging van docenten NT2 (BVNT2). De BVNT2 heeft in 2005 een competentieprofiel voor de docent NT2 in de volwasseneneducatie ontwikkeld.
  • Op basis van bovengenoemd competentieprofiel biedt een aantal hbo-instellingen een post-hbo-opleiding docent NT2 aan die afgesloten wordt met een diploma docent NT2, dat ‘erkend’ wordt door de BVNT2.
  • EVC-procedure docent NT2. Sommige docenten hebben een lange staat van dienst in het geven van taalles aan anderstaligen, maar hebben geen opleiding tot docent NT2 gevolgd. Deze docenten kunnen een EVC-procedure doorlopen bij een van de post-hbo-opleidingen en een certificaat NT2-docent verwerven. De EVC-procedure NT2 is ontworpen door de BVNT2. Meer informatie op www.bvnt2
  • Een aanbieder die inburgeringslessen verzorgt die gefinancierd worden uit overheidsgelden (dus via DUO-leningen of op basis van inkoop door gemeenten), moet het Keurmerk Inburgeren van Blik op Werk (Keurmerk BoW) of voldoen aan de eis diploma-erkenning. Het Blik op Werk Keurmerk Inburgeren verlangt dat minimaal 80% van de docenten die ingezet worden voor inburgering een diploma van een post-hbo of certificaat van de EVC-procedure voor NT2-docent heeft. Deze eis is verruimd tot 1 januari 2025. 
  • De BVNT2 kent sinds 2005 een Beroepsregister van NT2-docenten. Docenten die voldoen aan de eisen van het register (gediplomeerd via een van de post-hbo-instellingen (gecertificeerd via de EVC-procedure)) kunnen zich inschrijven in dit register.
  • Sinds 2021 is er een kwaliteitsregister NT2-docenten van Blik op Werk, omdat niet alle bekwame NT2-docenten in het bestaande register van de BVNT2 zijn opgenomen. Docenten die voldoen aan de criteria van dit register kunnen zich inschrijven via dit kwaliteitsregister.
  • Om voor het Keurmerk BoW als gecertificeerd NT2-docent te worden aangemerkt, dient een docent vanaf 1 januari 2021 ingeschreven te staan in een van deze twee registers.
  • In de opleidingen docent NT2 komt ook alfabetisering kort aan bod (‘Alfa NT2’ geheten). Docenten kunnen zich specialiseren in Alfa NT2 via een aparte korte docentenopleiding, zie hoofdstuk 8 Alfabetisering.

Er is een belangrijk verschil tussen de docentenopleiding Nederlands en de pabo aan de ene kant en het vak NT2 voor volwassenen aan de andere kant. NT2 gaat over taalleren en dat komt (helemaal) niet aan de orde in de docentenopleiding Nederlands. Docenten Nederlands kunnen vaak perfect de Nederlandse grammatica ontleden, maar dat helpt hen niet aan een passende didactiek voor NT2-cursisten. Voor mensen die de pabo hebben gedaan, geldt dat zij weten hoe het alfabetiseringsproces bij kinderen verloopt, maar niet bij volwassenen en niet tegelijkertijd met het leren van een tweede taal. Hoewel het misschien op het oog lijkt of deze docenten ingezet kunnen worden in inburgeringsonderwijs, is het toch nodig dat zij nog een docentenopleiding NT2 volgen. Vervolgens hebben zij baat bij hun gedegen algemene didactische vaardigheden.

Hoogopgeleiden versus mensen met weinig schoolervaring

Inburgeraars die wél gealfabetiseerd zijn, vormen nog steeds een heel diverse groep. Lesgeven aan mensen met een opleidingsachtergrond vergt andere competenties en didactische handelingen (zeker als het taalniveau richting B2 gaat) dan het ondersteunen van leerders met weinig schoolervaring. De docentenopleidingen bereiden de docenten hier slechts gedeeltelijk op voor. Docenten ontwikkelen vaak door ervaring de vaardigheid om goede lessen voor de ene en/of de andere doelgroep te verzorgen.

Inhoud