Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand

Laatste update:

Bronnen & verantwoording

De cijfers in deze rapportage van de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het CBS heeft voor deze benchmark op verzoek van de Divosa Benchmark een databestand samengesteld. In dit bestand zijn opgenomen:

  • COA-data over asielopvang
  • IND-data over verleende verblijfsvergunningen asiel en gezinshereniging
  • DUO-data over inburgering en onderwijs
  • Informatie uit het Stelsel van Sociaal-statistische Bestanden (SSB) van het CBS over: persoonskenmerken, woonsituatie, verhuizingen, werk, bijstand, jeugdzorg, re-integratievoorzieningen en Wmo.

Afwijkende percentages

Er is een verschil met de factsheets die zijn gepubliceerd in het najaar van 2022. Na de verwerkingen en de analyse bleek dat er een groep (ongeveer 10%) bij gezinsmigranten was meegenomen die daar niet bijhoorde. Dat waren eigenlijk statushouders die in de dataset van DUO op dat moment de status nog niet hadden gekregen, maar dus niet hoorden bij de gezins- en overige migranten. In deze rapportage is de selectie geactualiseerd. Het is daarom mogelijk dat de percentages in deze rapportage enigszins afwijken van hetgeen vorig jaar is gepubliceerd.

Aan de Divosa Benchmark Statushouders en Inburgering nemen 180 gemeenten deel. De inwoners in deze gemeenten vertegenwoordigen 61% van alle inwoners in Nederland. Omdat statushouders naar inwoneraantal over gemeenten verdeeld worden, vertegenwoordigen deze gemeenten daarom ook zo’n 61% van de statushouders die sinds 2014 een status hebben gekregen. 

De Divosa Benchmark is een gezamenlijk product van Divosa, BMC en Stimulansz. Meer weten? Kijk op divosa-benchmark.nl.

Ontwikkeling aantal statushouders in de benchmark

De groep statushouders die we in de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering volgen, wordt ieder jaar groter. De Benchmark volgt namelijk de groep statushouders die vanaf januari 2014 een verblijfsvergunning asiel hebben gekregen en ingeschreven zijn bij de gemeente. Ook genaturaliseerde statushouders blijven we volgen. 

Voor de resultaten in de Benchmark, waarop we rapporteren, maakt het uit hoe lang iemand in Nederland is. Hoe langer in Nederland, hoe groter de kans op werk. Hoe langer in Nederland, hoe groter de kans dat iemand geslaagd is voor het inburgeringsexamen. Dit is de reden waarom we op de kernindicatoren als werk, onderwijs, bijstand en inburgering ook altijd naar jaarcohorten kijken, zodat we dit onderscheid kunnen maken.

Het aantal mensen dat elk jaar een asielstatus krijgt, kan enorm verschillen. Als de instroom van asielzoekers in een bepaald jaar groter is dan in een ander jaar, zal die groep de cijfers wat meer beïnvloeden. Dit heeft bijvoorbeeld een negatief effect op de cijfers als de groep ‘nieuwe’ statushouders in de Benchmark relatief groot is ten opzichte van de groep die we al volgen.

Andersom geldt ook dat als de groep nieuwkomers kleiner is, de positieve ontwikkelingen van de groep die hier al wat langer is, sterker meeweegt in de cijfers. Dit kan de resultaten beïnvloeden. Hier geldt wel: hoe groter de groep die we volgen wordt, hoe kleiner het effect van een dergelijke ontwikkeling. Maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden.

Inhoud