Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand

Laatste update:

Inleiding

Ieder half jaar publiceren we cijfers uit de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering. Deze cijfers geven een beeld van de inburgering, onderwijsdeelname, arbeidsmarktpositie en bijstandsafhankelijkheid van statushouders en − sinds eind 2022 − gezinsmigranten. De cijfers zijn gebaseerd op de data van 180 gemeenten, die 61% van de bevolking vertegenwoordigen. In deze factsheet presenteren we de cijfers tot en met juni 2022.

In het najaar van 2022 publiceerde de Divosa Benchmark voor het eerst cijfers over gezinsmigranten. We deden dit in een aparte factsheet, waarbij we ingingen op deze (voor gemeenten) nieuwe groep. In de factsheet die we nu publiceren zijn de cijfers van de twee specifieke doelgroepen samengebracht onder verschillende thema’s.

In de factsheet maken we gebruik van data over (ex-)inburgeraars die inburgeringsplichtig zijn geworden tussen januari 2014 en juni 2022. We geven de ontwikkeling weer van de totale groep inburgeraars, uitgesplitst naar statushouders en gezinsmigranten. De samenstelling van deze groep verandert door de jaren heen, omdat er steeds meer mensen bij komen. Ook bestaat de totale groep uit mensen die al lang in Nederland verblijven of pas relatief kort hier wonen. Daarom maken we soms de uitsplitsing naar cohortjaar, waarin de mensen die in hetzelfde kalenderjaar inburgeringsplichtig zijn geworden, zijn samengevoegd.

Statushouders

Onder de groep statushouders vallen alle mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen op grond van een asielverzoek. Ook gezinsleden die als zogeheten nareiziger naar Nederland zijn gekomen of via reguliere gezinshereniging bij een statushouder verblijf hebben gekregen, vallen onder de groep statushouders.

In de Benchmark zijn statushouders in beeld gebracht die inburgeringsplichtig zijn geworden vanaf 2014. Ook zijn bij sommige indicatoren overige statushouders toegevoegd, bijvoorbeeld 0-17-jarigen.

Gezinsmigranten

Onder de noemer gezinsmigranten vallen alle inburgeringsplichtigen die naar Nederland zijn gekomen om bij een gezinslid te verblijven. Er is een kleine groep overige migranten die we ook onder de noemer gezinsmigranten plaatsen. Zij verblijven in Nederland als imam, rabbijn, kloosterling of vreemdeling met een niet-tijdelijke humanitaire status.

Er zijn gezinsmigranten met en zonder inburgeringsplicht. Jongeren onder de 18 jaar zijn niet inburgeringsplichtig. Wie uit een Europees land komt, hoeft ook niet verplicht in te burgeren. Andere nationaliteiten moeten dat wel. Dat maakt dat de groep inburgeringsplichtigen uit de hele wereld kan komen. In de eerste factsheet over gezinsmigranten vind je een uitgebreidere definitie van gezinsmigranten.

Let op: Er is een verschil met vorig jaar, want toen bleek − na de verwerkingen en analyse − dat een groep (ongeveer 10%) bij gezinsmigranten was meegenomen die daar niet bijhoorde. Dat waren eigenlijk statushouders die in de dataset van DUO op dat moment de status nog niet hadden gekregen, maar dus niet hoorden bij de gezins- en overige migranten. In deze rapportage is de selectie geactualiseerd. Het kan zijn dat de percentages in deze facsheet daardoor enigszins afwijken van de vorige.

Inhoud