Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer Dilemma’s bij de inkoop van inburgeringsvoorzieningen voor de Wet inburgering 2021

Laatste update:

Inleiding

Deze werkwijzer is een aanvulling op de handreiking Van beleid naar inkoop in de inburgering (herziene versie oktober 2020). De handreiking geeft compacte informatie over de Wet Inburgering 2021 en beschrijft het inkoopproces rondom deze nieuwe inburgeringswet.

In deze werkwijzer gaan we in op praktische vragen en dilemma’s die je op dit moment (juli 2021) kunt tegenkomen bij het bepalen van de strategie bij de inkoop van inburgeringsvoorzieningen en het opstellen van de inkoopdocumenten. Ook schetsen we een beoordelingskader om deze dilemma’s te toetsen en de argumenten die een (inkoop)keuze kunnen onderbouwen op een rij te zetten. (1)

LET OP Deze werkwijzer is geschreven vóór de inwerkingtreding van de Wet inburgering 2021 op 1 januari 2022. Opmerkingen en aanvullingen kun je doorgeven via inburgering@divosa.nl.

De Wet inburgering 2021 gaat in op 1 januari 2022. De ambitie van het nieuwe stelsel is om inburgeraars voor te bereiden op volwaardige deelname aan de maatschappij. Op welke manier partijen samen meerwaarde kunnen bieden en tot synergie kunnen komen in hun aanbod aan inburgeraars is een ontdekkingstocht – een ontdekkingstocht die bij de inkoop kan beginnen. In deze werkwijzer verkennen we de mogelijkheden om binnen de inkoopstrategie ruimte te creëren om met partijen samen te werken aan kwaliteit en innovatie.

Doelgroep van de werkwijzer

  • gemeentelijke beleidsmedewerkers en hun inkopers
  • regiocoördinatoren

Leeswijzer

Met deze werkwijzer willen wij gemeenten ondersteunen bij het organiseren van het inburgeringsaanbod in het nieuwe inburgeringsstelsel. De werkwijzer is tot stand gekomen in samenwerking met Divosa, VNG, PIANOo en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook zijn verschillende regiocoördinatoren inburgering en inkoopadviseurs hierbij betrokken.

Deze werkwijzer is vraaggericht samengesteld om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de vragen die je in de praktijk kunt tegenkomen.

In hoofdstuk 1 schetsen we de belangrijkste voorwaarde voor een goede inkoopstrategie. In hoofdstuk 2 presenteren we je een beoordelingskader om dilemma’s bij het vormen van de inkoopstrategie op te lossen. En in hoofdstuk 3 gaan we in op de belangrijkste dilemma’s die momenteel spelen bij het bepalen van de inkoopstrategie.

Verder lezen

  • Kijk voor uitgebreide informatie over inkooptechniek op de website van PIANOo.
  • Veelgestelde vragen en antwoorden over de invoering van de Wet inburgering en inkoop in de inburgering vind je op de website van Divosa.
  • De VNG heeft op haar website veel informatie verzameld over inburgering.

Voetnoten

  1. Deze werkwijzer gaat niet in op de juridische en procedurele kant van inkopen via een aanbesteding. Inkoopadviseurs van gemeenten kunnen hierbij ondersteuning bieden.