Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer Dilemma’s bij de inkoop van inburgeringsvoorzieningen voor de Wet inburgering 2021

Laatste update:

Dilemma 3 Hoe houd je rekening met het lerend stelsel?

Het nieuwe inburgeringsstelsel is een lerend stelsel. Dit vraagt om wendbaarheid en ruimte voor innovatie en dat brengt onzekerheden met zich mee. Als inkopende gemeente is het van belang deze onzekerheden zo goed mogelijk te managen zonder aan de voorkant alles dicht te timmeren.

Er zijn een paar zaken rondom de ontwikkeling van de inkoopstrategie die daarbij kunnen helpen:

  • Maak in de inkoop gebruik van participatie- en innovatiemogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de SAS-dienst met procedure die biedt.
  • Organiseer de juiste inkoopexpertise. Het lerend stelsel vraagt om inkoopondersteuning en contractmanagement met lef – en dus om mensen met de juiste (out-of-the-box) kennis en ervaring.
  • Pas bij monitoring en evaluatie van de leerroutes niet alleen kwantitatieve, maar ook kwalitatieve criteria toe. (1)
  • Hanteer gunningscriteria die een lerend stelsel bevorderen. Zowel de gemeente Zaanstad als de arbeidsmarktregio Zwolle hebben in hun aanbesteding opgenomen dat de opdrachtnemer moet samenwerken met andere uitvoeringspartners in de inburgering. Dit criterium daagt aanbieders uit om met een aanbod te komen met aantoonbare korte lijntjes tot de inburgeraar, gemeente en partners in inburgering. Uit gesprekken met inburgeraars en partners blijkt een sterke behoefte aan één aanspreekpunt. Dit maakt het belangrijk voor partners om hun krachten te bundelen.
  • Neem in het contract op hoe met wijzigingen wordt omgegaan. Neem een herzieningsclausule op. Suggesties hiervoor vind je op de website van PIANOo.
  • Denk na over de onderdelen waarop je wil leren en bouw in het contract flexibiliteit in om aanpassingen te kunnen doen.
  • Denk na over de looptijd van het contract. Een balans tussen zekerheid voor de aanbieder en de ruimte om in te spelen op veranderingen moet terug te vinden zijn in de contractduur.

Voetnoten

  1. OpenEmbassy vraagt aandacht voor een evaluatie- en monitoringsmethode uit Engeland die recht doet aan kwalitatief inburgeren en het lerend stelsel.