Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer Dilemma’s bij de inkoop van inburgeringsvoorzieningen voor de Wet inburgering 2021

Laatste update:

Dilemma 2 Inkoopprocedures – de SAS-dienst?

Inkoopvorm 2 Aanbestedingsvormen met participatie- en innovatiemogelijkheden

Veel gemeenten willen duale of integrale leerroutes ontwikkelen en ruimte hebben voor innovatie, samenwerken en leren. De opzet van een klassieke Europese aanbestedingsprocedure kan bij de inkoop van inburgeringsvoorzieningen als te knellend ervaren worden.

Er zijn verschillende EU-specifieke aanbestedingsprocedures die meer ruimte bieden om innovatief en in gezamenlijkheid producten te ontwikkelen. (Bedraagt de opdrachtwaarde van de SAS-dienst meer dan 750.000 euro, dan is een Europese aanbesteding verplicht. Voor andere diensten ligt dit mogelijk anders; zie www.pianoo.nl/nl/regelgeving/drempelbedragen-europees-aanbesteden).

De ruimte die deze procedures bieden is aantrekkelijk. Gemeentelijke inkopers en beleidsmedewerkers zijn echter niet altijd goed bekend met alternatieve EU-specifieke aanbestedingsprocedures. Deze vormen van aanbesteding vragen dan ook om een stevig inkoopteam met voldoende deskundigheid en tijd om de procedure te kunnen begeleiden. Ook is voldoende bestuurlijke dekking een vereiste bij het inkopen op alternatieve wijze. Het is een uitdagend proces voor de gemeenten en voor de aanbieders.

De stelselwijziging voor inburgering beoogt vernieuwing en daagt uit om innovatieve arrangementen vorm te geven en een alternatieve inkoopprocedure in te richten. De leerroutes staan in grove lijnen vast. Gemeenten en aanbieders zullen de komende jaren gezamenlijk ontdekken en leren hoe werkende leerroutes eruit zien. Een onderdeel van de gezamenlijke reis is de manier waarop de inkoopprocedure wordt vormgegeven.

Hierna worden de procedure bij een SAS-dienst en alternatieve procedures geschetst.