Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer Dilemma’s bij de inkoop van inburgeringsvoorzieningen voor de Wet inburgering 2021

Laatste update:

Dilemma 2 Inkoopprocedures – de SAS-dienst?

Inkoopvorm 4 Andere vormen van inkoop met participatie- en innovatiemogelijkheden

Hiervoor zijn de SAS-dienst met procedure en de meervoudige onderhandse aanbesteding verder uitgewerkt. Er zijn twee andere EU-specifieke procedures die ingezet kunnen worden wanneer gemeenten op zoek zijn naar dialoog en innovatie bij de inkoop van inburgeringsvoorzieningen:

  • de concurrentiegerichte dialoog;
  • innovatief partnerschap.

Over beide vormen is meer informatie te vinden op de website van PIANOo. Hierna benoemen we de kansen van een aantal alternatieve vormen met voorbeelden.

Concurrentiegerichte dialoog

De concurrentiegerichte dialoog mag ingezet worden wanneer er nog geen standaardoplossingen beschikbaar zijn en een gemeente de behoefte heeft om met aanbieders over verschillende oplossingen in gesprek te gaan. Partijen melden zich aan, waarna een schriftelijk gemotiveerde selectie moet plaatsvinden van aanbieders die toegelaten worden tot de procedure. In een vervolgtraject werken gemeente en aanbieders verschillende oplossingen in gezamenlijkheid verder uit en bepalen zij welke oplossing in de behoefte voorziet.

Kansen:
  • De procedure biedt de gemeente en de aanbieder veel ruimte om een goede oplossing te vinden voor de (bijzondere/complexe) behoefte van de aanbestedende dienst, zoals bij het tot stand brengen van integrale/duale leerroutes het geval is.
  • Met de aankondiging van de opdracht worden potentiële aanbieders van leerroutes op een transparante manier uitgenodigd om een bijdrage te leveren.Verschillende aanbieders kunnen zich aanmelden.

Deze vorm is zowel interessant als arbeidsintensief voor gemeente en aanbieders. De nieuwe inzichten die worden opgedaan, maken het de investering waard.  

Voorbeeld

Concurrerende dialoog in de Achterhoek

De Achterhoek is een uitgestrekt gebied met acht plattelandsgemeenten. Vanwege een aantal specifieke, regiogebonden aspecten is voor een inkoopvariant gekozen: de concurrentiegerichte dialoog. In fase 1 van het proces wordt een aantal aanbieders geselecteerd die voldoen aan een beperkt programma van eisen. Fase 2 is de dialoogfase waarin onder meer gezocht wordt naar oplossingen voor de grote reisafstanden in de regio en de beperkte instroom. Daarna wordt pas een definitief programma van eisen opgesteld en vindt de selectie van aanbieders plaats.

Innovatiepartnerschap

Innovatiepartnerschap biedt mogelijkheden om in gezamenlijkheid nieuwe dienstverlening te ontwikkelen. Voorwaarde is dat de dienst (of product of werk) nog niet op de markt beschikbaar is of niet het gewenste prestatieniveau heeft. De gemeente (of gemeenten) definieert de maatschappelijke opgave en nodigt partijen uit om innovatieve oplossingen te bieden. Door pilots uit te voeren in een onderzoeks- en ontwikkelfase kan duidelijk worden wat werkt. Na deze fase kunnen gemeenten en partijen de afspraken voor langere tijd vastleggen onder de voorwaarden die bij aanvang van het innovatiepartnerschap overeengekomen zijn.

Kansen:
  • gezamenlijk met aanbieders innoveren op inburgering;
  • meer ruimte voor interactie tussen gemeente en potentiële opdrachtnemers;
  • mogelijkheid om het partnerschap tussentijds te beëindigen;
  • direct inkopen van de innovatieve oplossing direct na de precommerciële fase is mogelijk, zonder een aanbestedingsprocedure te doorlopen;
  • objectief, transparant en niet-discriminerend.

Omdat de pilotfase onderdeel is van de inkoopprocedure, kent de procedure van het innovatiepartnerschap een lange looptijd. Aanbieders die goede oplossingen ontwikkelen kunnen niet tussentijds ingekocht worden, aangezien zij geen deel uitmaken van het innovatiepartnerschap. Dit laatste is overigens ook bij andere procedures het geval.