Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking briefadressen en het voorkomen van dakloosheid

Laatste update:

4 Proces in de praktijk: casuïstiek

4.5 De (wereld)reiziger

Dit gaat bijvoorbeeld om ouderen die rondtrekken met een camper of per boot en steeds maar een aantal weken in Nederland zijn voor ze weer doorreizen. Ze hebben een band met de Nederlandse staat en zijn niet in het buitenland gevestigd.

Voorbeeldcasus

De familie R. trekt met hun camper van plek naar plek. Ze leiden een nomadenbestaan binnen en buiten Nederland en geven de kinderen thuisonderwijs. Ieder jaar meldt de familie zich bij de gemeente waar zij voorheen een huis hadden. De gemeente checkt dan of ze nog altijd vrijstelling van leerplicht hebben en vraagt de familie te laten zien waar ze verblijven. Jaarlijks wordt via bankgegevens gecontroleerd of ze niet langer dan 8 maanden in het buitenland verblijven. Is alles in orde, dan blijft het briefadres in stand.

Effect van gemeentelijk beleid

In alle gemeenten wordt in deze gevallen een briefadres verstrekt. 'Zolang ze vier maanden per jaar in Nederland zijn, ontvangen zij een briefadres.' Als mensen langer dan acht maanden per jaar in het buitenland verblijven, dan wordt dit vertrek naar het buitenland opgenomen in de BRP. Soms hebben gemeenten werkafspraken op maat gemaakt voor specifieke groepen, zoals mensen met een ambulant beroep (denk aan kermisartiesten of schippers).

Toepassing afwegingskader

Voor de groep die ten minste vier maanden per jaar in Nederland verblijft is inschrijving noodzakelijk, er mag dan geen uitschrijving als ingezetene plaatsvinden. Als een woonadres ontbreekt wordt een briefadres opgenomen. Zie verder paragraaf 1.3.

Voorbeelddocument: beleidsregels gemeente Almere, met een aparte sectie over ambulante beroepen.