Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking briefadressen en het voorkomen van dakloosheid

Laatste update:

3 Proces van aanvraag en besluit

3.7 Innovatie

Voor mensen die snel een andere woning nodig hebben, heeft de huidige woningmarkt weinig te bieden. Iedereen kan in die situatie terechtkomen en ‘spoedzoeker’ worden. Een scheiding of relatiebreuk, spanningen tussen ouders en jongvolwassen kinderen, verandering van studie of baan waardoor verhuizing noodzakelijk is – het kunnen aanleidingen zijn waardoor op korte termijn andere huisvesting noodzakelijk is. Voor sommigen blijkt dat in de huidige woningmarkt nagenoeg onmogelijk.

De krapte op de woningmarkt en/of de wens om daarbij sociale problematiek of escalatie van de situatie te voorkomen, leidt op diverse plekken in het land tot innovatieve oplossingen op het snijvlak van de woningmarkt en het sociaal domein. Niet zelden hebben die oplossingen impact op de wijze van registratie in de BRP. Een aantal van deze innovaties beschrijven we hieronder.

Logeerovereenkomst

Verschillende organisaties ‘matchen’ tussen spoedzoekers en mensen die woonruimte in hun eigen huis over hebben. Zo matcht het project ‘Onder de Pannen’ in onder andere de gemeenten Amsterdam en Breda bewoners van sociale huurwoningen met spoedzoekers die na bijvoorbeeld een scheiding dakloos zijn geworden.

Het beschikbaar stellen van een kamer wordt niet gezien als commerciële huur, maar als ‘logeren’. De huurder bouwt hierdoor geen huurrechten op. De bewoner en de spoedzoeker tekenen een ‘logeerovereenkomst’ die maximaal een jaar duurt. Er volgt inschrijving in de BRP met het logeeradres als woonadres. Voor dit logeren betaalt de logee een vergoeding aan de bewoner. De gemeente garandeert dat deze vergoeding geen consequenties heeft voor de uitkering van de hoofdbewoner, door hiervoor een uitzondering te maken op de kostendelersnorm.

Ook de woningcorporatie geeft formeel toestemming. Indien de hoofdbewoner een (huur)schuld heeft, kan de logeervergoeding ook gebruikt worden om deze schuld af te lossen.

Meer informatie: www.onderdepannen.nl.

Een andere opzet is ‘de Rustplek’, waar de matching (ook) plaatsvindt bij particulieren die huren in de vrije sector of een eigen woning bezitten. In veel hypotheken is kamerverhuur door de hypotheekverstrekker ook uitgesloten. Wanneer spoedzoekers zich bij de organisatie melden, volgt een intakegesprek. Spoedzoekers moeten altijd hulp of ondersteuning hebben bij het stabiliseren van hun situatie. Zij kunnen vervolgens voor een beperkte periode van drie tot zes maanden logeren bij een gastgezin. Ook hier wordt een logeerovereenkomst gesloten.

De Rustplek is actief in onder andere de gemeenten Amersfoort en Dordrecht. Meer informatie: www.derustplek.nl