Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelingen in de vroegsignalering: hoe kijken gemeenten hier tegenaan?

Laatste update: 13 november 2023

Capaciteit voor vroegsignalering

Merendeel gemeenten ervaart voldoende capaciteit

6 op de 10 ondervraagde gemeenten geeft aan precies genoeg capaciteit te hebben voor het opvolgen van de signalen. 13% ervaart dat ze echt te weinig capaciteit hebben. Zij blijken gemiddeld genomen in de praktijk ook minder menskracht te kunnen inzetten voor de vroegsignalering; 0,25 fte per 10.000 inwoners (tegen 0,33 fte per 10.000 inwoners gemiddeld). De beleving sluit dus ook aan bij de daadwerkelijke situatie.

Vergeleken met andere gemeenten geeft een kleiner deel van de 100.000+-gemeenten (40%) aan genoeg capaciteit te hebben; 30% van hen heeft iets minder capaciteit dan nodig en 20% heeft echt te weinig capaciteit.

Meer inzet op bereik inwoners bij meer capaciteit

Ondanks dat het merendeel voldoende capaciteit ervaart om de signalen op te volgen, wil 5 op de 6 toch meer doen als er meer ruimte is. Met name activiteiten om het bereik van inwoners te vergroten staan hoog geprioriteerd. Denk aan meer huisbezoeken of meer pogingen om een inwoner te bereiken.

Voldoende capaciteit betekent dus niet altijd dat dat de meest ideale, gewenste situatie is. De processen zullen worden aangepast aan de beschikbare tijd en middelen. Daarmee is er voldoende capaciteit voor de gekozen aanpak. In een vervolgonderzoek (begin 2024) willen we nog kijken naar de samenhang tussen (ervaren) capaciteit en het bereik van inwoners.