Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelingen in de vroegsignalering: hoe kijken gemeenten hier tegenaan?

Laatste update: 13 november 2023

Beschikbare budget

4 op de 10 gemeenten hebben meer budget beschikbaar voor vroegsignalering

In 2023 is er eenmalig € 50 miljoen aan gemeenten verstrekt voor extra inzet op vroegsignalering en bijzondere bijstand. Ook in 2024 wordt via het gemeentefonds € 50 miljoen beschikbaar gesteld voor vroegsignalering van schulden en bijzondere bijstand.

Deze extra incidentele middelen van het Rijk lijken bij minimaal 4 op de 10 gemeenten opgenomen in het budget voor vroegsignalering. De meeste gemeenten geven aan dat de extra middelen worden ingezet om de capaciteit uit te breiden, om zo de aanpak van de vroegsignalering te intensiveren. Daarnaast wil één op de zes de werkwijze herijken om het bereik te vergroten.

Voor een groot deel van de gemeenten lijkt er geen verandering; zij geven aan dat het budget gelijk is gebleven. Dat zal mede komen doordat een derde van de gemeenten geen apart budget heeft voor vroegsignalering omdat het onderdeel is van het budget van schuldhulpverlening. Hierdoor is het moeilijker vast te stellen of er meer middelen voor vroegsignalering zijn.

Ook worden de extra middelen bij sommige gemeenten aan het totale budget toegevoegd of is de bestemming nog onbekend. Ten slotte geeft 1 op de 6 gemeenten aan dat zij het budget inzetten voor de dienstverlening, na dit eerst twee jaar zelf bekostigd te hebben. Hierdoor zal niet altijd worden ervaren dat het budget is veranderd.

Bij ‘anders’ wordt o.a. genoemd dat men de extra middelen inzet voor budgetcoaching en om signalen van het CAK (‘de CAK-lijst’) mee te nemen.