Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelingen in de vroegsignalering: hoe kijken gemeenten hier tegenaan?

Laatste update: 13 november 2023

Wensen en behoeften

Tweederde van de gemeenten wil ook signalen van Belastingdienst en Dienst Toeslagen ontvangen

Gemeenten ontvangen signalen van zorgverzekeraars, verhuurders, energiemaatschappijen en drinkwaterbedrijven. Met een aantal gemeenten lopen pilots voor hypotheekachterstanden en gemeentelijke heffingen. Daarnaast is de gemeente Amsterdam met uitvoeringsorganisatie DUO en netbeheerder Liander een pilot gestart.

Het merendeel van de gemeenten geeft aan meer signalen te willen. Signalen van landelijke uitvoeringsorganisaties staan hoog op de wensenlijst, met name van de Belastingdienst, Dienst Toeslagen, het CJIB en warme doorverwijzingen vanuit deze organisaties.

Bij ‘anders’ worden nog andere schuldeisers genoemd, namelijk het CAK (voor de eigen bijdrage), DUO, de motorrijtuigenbelasting van de Belastingdienst, de kinderopvang, gemeentelijke belastingen en hypotheken.

Toch plaatsen gemeenten ook kanttekeningen bij toevoeging van nieuwe signaalpartners. Extra signalen betekenen namelijk ook extra werk om de signalen op te pakken. Daar is capaciteit voor nodig. Als die er niet is, kan dat betekenen dat een gemeente niet op een passende manier inwoners kan bereiken. Zoals één van de gemeente dit verwoordt: 'Wij ontvangen nu al maandelijks 1000 signalen. Wij geven hier veel geld aan uit en benaderen iedere maand 500 inwoners persoonlijk, maar op een gegeven moment kan een gemeente ook niets anders dan een email of een brief sturen en die komt gewoon op de stapel terecht. Dan schiet je je doel voorbij.'

Extra signalen zijn van meerwaarde als verrijkende informatie voor de huidige signalen, maar niet om afzonderlijk op te volgen, zo bepleit één van de gemeenten.