Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelingen in de vroegsignalering: hoe kijken gemeenten hier tegenaan?

Laatste update: 13 november 2023

Eindeleveringssignalen energie

Sinds 1 april 2023 heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een nieuwe Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas. Hierin is een bepaling opgenomen die energiemaatschappijen verplichten tot het sturen van een zogenaamd ‘eindeleveringssignaal’ aan de gemeente, in aanvulling op het vroegsignaal. Een eindeleveringssignaal wordt minimaal 20 werkdagen voor daadwerkelijke contractbeëindiging en afsluiting gestuurd.

De verwachting is dat in de meeste gevallen een vroegsignaal voorafgaat aan het eindeleveringssignaal van een energiemaatschappij. Dit blijkt in de praktijk niet altijd het geval te zijn. 

Er bestaat onduidelijkheid over hoe het kan dat een eindeleveringssignaal niet voorafgaat aan een vroegsignaal. De helft van de gemeenten ervaart deze situatie als een belangrijk knelpunt binnen de vroegsignalering op dit moment.

Een eindeleveringssignaal is een nieuw begrip binnen de vroegsignalering. Het is niet iets dat binnen de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zelf is benoemd. Daar wordt alleen gesproken van signalen, geüpdatet of verrijkte signalen en bedreigende situaties (Wgs artikel 4, 2e lid). Het ministerie van SZW ziet de eindeleveringssignalen ook niet als bedreigende situatie, omdat er nog een periode overheen gaat voordat de netbeheerder een huishouden daadwerkelijk afsluit van gas en elektriciteit (zie bijlage 1 voor het standpunt van SZW ten aanzien van eindeleveringssignalen in relatie tot de Wgs).

In de praktijk zie je dat 7 op de 10 gemeenten eindeleveringssignalen wel voorrang geven aan deze signalen boven ‘reguliere’ vroegsignalen. De helft van de gemeenten geeft aan dat ze deze signalen zelfs binnen 3 dagen oppakken, zoals geldt bij dreigende situaties.

Vergelijking werkwijze bij eindeleveringssignalen t.o.v. werkwijze bij vroegsignalen energie (n=144)
 

(Bijna) altijd

Meer wel dan niet

Meer niet dan wel

(Bijna) nooit

Eindeleveringssignalen pakken we eerder op dan vroegsignalen voor energie

69%

16%

5%

10%

Eindeleveringssignalen pakken we binnen 3 dagen op

53%

24%

11%

12%

De manier van contact leggen verschilt bij eindeleveringssignalen t.o.v. die bij vroegsignalen

41%

25%

13%

21%

Bij eindeleveringssignalen zoeken we persoonlijk contact met de inwoner (telefonisch, via huisbezoek of afspraak op locatie)

65%

21%

6%

8%

Niet iedere gemeente behandelt de eindeleveringssignalen op een andere manier. Sommige gemeenten laten het afhangen van de situatie, bijvoorbeeld de hoogte van het bedrag. Een viertal gemeenten gaf aan dat ze nog (nagenoeg) geen eindeleveringssignalen heeft  ontvangen.

Tot slot is er een aantal gemeenten dat aangeeft geen onderscheid te maken ten opzichte van reguliere vroegsignalen energie, omdat de kwaliteit van de eindeleveringssignalen te wensen overlaat. Diverse gemeenten beklagen zich hierover. Zo zien ze er lage bedragen bij of een achterstand van één maand.