Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslagen Inspiratielab on tour

Laatste update: 02 november 2020

Sociaal Werkkoepel Amsterdam en het Nibud Uitkering naar Werk Berekenaar

‘Wat betekent het voor mijn inkomen als ik ga werken?’ Deze vraag wordt de deelnemers aan de workshop ‘Uitkering naar Werk Berekenaar’ vaak gesteld door hun cliënten. Het is dan ook de rode draad van het webinar, georganiseerd door de Sociaal Werkkoepel Amsterdam en het Nibud, waar op 27 oktober maatschappelijk werkers, jongerenwerkers, klantmanagers, jobcoaches, consulenten beschut werk en inkomensconsulenten samenkwamen.

In het kort

  • Mensen die vanuit een uitkering (meer) gaan werken ervaren vaak onzekerheid over wat er gaat veranderen in hun financiële situatie.
  • De ‘Uitkering naar Werk Berekenaar’ geeft (onder andere) inzicht in hoeveel iemand er netto op voor of achteruit gaat als die (meer) gaat werken.
  • Het werkblad Goed Geregeld Gesprek is een tool waarmee professionals hierover in gesprek kunnen gaan met burgers die parttime gaan werken.

Achtergrond

Mensen die vanuit een uitkering (meer) gaan werken ervaren vaak onzekerheid over wat er gaat veranderen in hun financiële situatie. ‘Het gebrek aan inzicht in de nieuwe financiële situatie weerhoudt burgers ervan om de stap naar werk te zetten’, aldus Judith Duuren, directeur Werk bij de gemeente Amsterdam. Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, vult aan hoe zonde dat is, omdat werken – en dus meedoen aan de samenleving – vaak meer voldoening oplevert dan van tevoren gedacht. ‘Niet alleen geld, maar ook sociale contacten en eigenwaarde zijn belangrijke motivaties om te gaan werken.’

De ‘Uitkering naar Werk Berekenaar’ en het werkblad ‘Goed Geregeld Gesprek’ zijn ontwikkeld om de burger inzicht in de nieuwe financiële situatie te bieden, zodat de stap naar werk makkelijker gezet kan worden. Tijdens het webinar werd professionals uitgelegd hoe de tools werken en hoe ze ingezet kunnen worden, zodat de vraag ‘wat verandert het in mijn inkomen als ik ga werken’, samen met de burger kan worden onderzocht en schulden kunnen worden voorkomen.

'Uitkering naar Werk Berekenaar'

De ‘Uitkering naar Werk Berekenaar’ geeft inzicht in hoeveel iemand er netto op voor of achteruit gaat als die (meer) gaat werken. Het Nibud heeft ervaringen van professionals en mensen uit de doelgroep opgehaald om tot deze nieuwe tool te komen. Dat was nog niet eenvoudig. Het Nibud wilde een tool die eenvoudig en redelijk snel in te vullen is, maar toch ook rekening houdt met de complexiteit van de regelgeving. Dat betekende: steeds weer afwegingen maken tussen gebruiksvriendelijkheid en volledigheid. 

Naast de volledigheid, het gebruiksgemak en de berekening van het netto-inkomen, is het uniek dat burgers deze berekenaar zelf kunnen invullen. Wel wordt een gesprek met een professional aangeraden. De tool is gericht op mensen die vanuit de uitkering gaan werken en kan worden toegepast bij verschillende uitkeringen, zoals bijstand, wajong, wia/wao etc. Ook als iemand meer gaat werken, is het mogelijk om met de tool te werken.

Een kanttekening bij de rekentool is dat het een benadering geeft van het netto-inkomen. Er is gekozen om te rekenen met een gemiddeld cao. De tool geeft daarom geen garantie dat het resultaat exact overeenkomt met de werkelijkheid, dit is goed om te weten als begeleider van de tool.

Jasja Bos, ontwikkelaar bij het Nibud, is blij dat veel mensen enthousiast aan de slag zijn gegaan met de tool. ‘We krijgen er veel vragen over en mede daardoor voeren we ook nog wijzigingen door, want we willen actueel blijven’, aldus Jasja.

Werkblad ‘Goed Geregeld Gesprek’

Er verandert veel in de financiële situatie als iemand vanuit een uitkering gaat werken. Een stap naar werk heeft vaak tot gevolg dat het overzicht in en inzicht in de financiële situatie verdwijnt. In de uitkering blijven, lijkt soms dus een veiligere optie.

Dat komt niet alleen doordat de hoogte van het bedrag dat mensen te besteden hebben kan veranderen, maar ook doordat de momenten waarop deze bedragen binnenkomen veranderen. Zeker wanneer mensen aan de slag gaan in een flexcontract, of wisselende uren gaan werken. In die situaties is nooit zeker wanneer er inkomsten binnenkomen, en hoe hoog die dan zijn. Dat maakt budgetteren moeilijk, en de stap naar werk onzeker. ‘Die onzekerheid is het meest vervelend. Burgers willen weten waar ze aan toe zijn, zodat ze hun inkomsten en uitgaven kunnen plannen, en niet voor verrassingen komen te staan’, aldus Martine van Ommeren van Simpel Switchen.

Het werkblad 'Goed Geregeld Gesprek' is een tool waarmee professionals hierover in gesprek kunnen gaan met burgers die parttime gaan werken. Het werkblad geeft inzicht in de nieuwe financiële situatie en ondersteunt ook bij het maken van afspraken over de inkomstenverrekening door de gemeente.

Het werkblad zorgt er dan ook voor dat de burger weet hoe de financiële situatie er uit zal komen te zien de aankomende maanden als ze beginnen met werken. Als blijkt dat de burger in een financieel gat dreigt te vallen kan een professional tijdens het goed geregeld gesprek hier ook gelijk een oplossing voor proberen te vinden.

Combinatie ‘Uitkering naar Werk Berekenaar’ en werkblad ‘Goed Geregeld Gesprek’

De tool van het Nibud en het werkblad van Simpel Switchen zijn goed samen te gebruiken. Voor het invullen van het werkblad 'Goed Geregeld Gesprek' heb je namelijk het nettoloon en de hoogte van toeslagen nodig, die je kunt berekenen via de tool van het Nibud. Daarnaast geeft het werkblad een mooi vervolg aan het uitrekenen van het nettoloon met de 'Uitkering naar Werk Berekenaar'.

Tools gebruiken

Wil je de tools ook gaan gebruiken? Dat kan via onderstaande links.