Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslag Divosa Voorjaarscongres 2024

Laatste update: 05 juni 2024

Dorrit de Jong 'Mensen hebben behoefte aan contact met elkaar'

‘Het lijkt dwars, maar eigenlijk is het van alle tijden: mensen hebben behoefte aan contact met elkaar’, zegt de Zwolse wethouder voor Zorg, Welzijn, Wonen en Diversiteit Dorrit de Jong, de eerste spreker op het Divosa Voorjaarscongres. In diverse wijken geeft de gemeente daar vorm aan, met zogeheten community's waarin verschillende groepen inwoners met elkaar samenleven, naar elkaar omzien, groeien en tegelijk hun eigenheid behouden.

Dorrit de Jong

In het kort

  • In community's in de wijk zien inwoners naar elkaar om.
  • De gemeente Zwolle geeft daar succesvol vorm aan.
  • Gemeenschappen vormen een antwoord op belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals vergrijzing, eenzaamheid en kwetsbaarheid.

Ouderen, jongeren, studenten, mensen met een psychische aandoening, niet iedereen kan altijd op eigen benen staan. Vroeg of laat kunnen zich hulpvragen aandienen, zeker in een tijd van vergrijzing en waarin zelfstandig wonen aan de ene kant meer wordt aangemoedigd maar niet voor iedereen is weggelegd.

Community's

De gemeente Zwolle heeft op diverse plaatsen in de stad zogeheten community's (zeg maar gemeenschappen) opgezet, waarin bewoners bijvoorbeeld samen een moestuin onderhouden, koken of spontaan samenkomen in een gemeenschappelijke ruimte. ‘Kortom, samen maken ze er iets moois van.’

Studenten helpen jongeren

De Zwolse wethouder Dorrit de Jong liet op het congres diverse voorbeelden zien, zoals Community 4.2 waarin jongeren en studenten onder een dak wonen en de studenten de jongeren waar dat nodig is ondersteunen. Ook is er een gemeenschap opgezet voor inwoners met een Indisch-Molukse achtergrond. In de community's komen dus diverse werelden samen en ook wordt ingespeeld op bredere maatschappelijke vraagstukken, zoals eenzaamheid. ‘Op die manier werken we aan de bouw en ontwikkeling van de stad.’

Samenwerking

Om de community's goed te laten functioneren werkt de gemeente nauw samen met woningcorporaties, welzijns- en zorginstellingen. ‘Samenwerken zit in het dna van Zwolle.’ De betrokken organisaties werken al meer dan tien jaar samen in een platform. Daar komen de ideeën tot stand. Zo zijn we ook steeds meer in de regio actief en ontstaan er in omliggende gemeenten ook community's. Daarbij luisteren we ook goed naar wat inwoners zelf aangeven. Dat maakt Zwolle ook dwars. Een community wordt zo ook echt een community. Zwolle is een warme stad voor iedereen.’

Dorrit de Jong

Dorrit de Jong is sinds 2021 wethouder Inclusieve Samenleving in Zwolle. Haar portefeuilles zijn onder andere wonen, zorg, maatschappelijke opvang, ouderen en vluchtelingen. In haar werk legt ze nadrukkelijk verbindingen tussen deze dossiers. Zo zet ze zich in voor nieuwe woonvormen voor inwoners met een zorgvraag (de Zwolse communities), de opvang en huisvesting van kwetsbare doelgroepen en is ze een van de bestuurlijke trekkers van het IZA regioplan in de regio. Ook is De Jong duo-locoburgemeester van de gemeente Zwolle.

Na haar studie politicologie werkte De Jong een aantal jaren bij adviesbureau Berenschot als organisatieadviseur in het sociaal domein. Ook werkte ze als politiek secretaris voor GroenLinks in de Tweede Kamer en was gemeenteraadslid in Amsterdam.