Overslaan en naar de inhoud gaan

Wet inburgering in vraag en antwoord

Laatste update: 01 april 2025

4 Uitvoering

Verzuim

1. Telt verzuim mee voor de uren-eis voor de Z-route, het afschalen naar niveau A2 in de B1-route en het wijzigen van de leerroute?

Nee. Zowel geoorloofd als ongeoorloofd verzuim telt niet mee met de:

  • 800 uur taal en participatie in de Z-route;
  • 600 uur taal in de B1-route die vereist is voor afschaling naar niveau A2;
  • uren die de inburgeraar vanuit de B1- of Onderwijsroute mag meenemen als de leerroute wijzigt naar de Z-route.

In alle gevallen geldt dat alleen gevolgde uren meetellen.

(vraag toegevoegd 29 oktober 2024)

2. Wanneer een asielstatushouder in de Z-route incidenteel niet aan zijn uren komt (taal of participatie) bijvoorbeeld door ziekte, hoe moet een gemeente hier dan mee omgaan? 

Inburgeraars die de Z-route volgen, hebben een verplichting voor 1.600 uur, waarvan 800 uur NT2-onderwijs en KNM en 800 uur participatieactiviteiten. Niet-gevolgde uren moeten alsnog gevolgd worden.

Wanneer een klant wegens langdurige ziekte of een beperking niet aan zijn inburgeringsverplichtingen kan voldoen, kan de klant een aanvraag voor medische ontheffing indienen via DUO. Bekijk de infographics over Ontheffing inburgeringsverplichtingen bij ziekte of beperking voor meer informatie.

(vraag toegevoegd 29 oktober 2024)

3. Wat is het verschil tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim? Waarom is het relevant om hier onderscheid in te maken? En telt verzuim mee voor het verlengen van de inburgeringstermijn van inburgeraars die de B1-route volgen?

Het is aan de gemeente om een visie en definitie voor verzuim te formuleren. Het onderscheid tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim is relevant voor het registreren van geoorloofd verzuim in de DUO Portal Inburgering zodat DUO dit kan meewegen als grond voor het verlengen van de inburgeringstermijn. De definities zijn ook van belang voor een duidelijke en eenduidige uitvoering van de handhaving inburgering. Om te bepalen wat geoorloofd verzuim is, kan de gemeente aansluiten bij de definitie in het regulier onderwijs. Gemeenten kunnen er ook voor kiezen hier gedeeltelijk een eigen invulling aan te geven, aangezien de regie bij de gemeente ligt en sommige situaties apart bekeken moeten worden.

(vraag toegevoegd 29 oktober 2024)

4. Is het mogelijk om verzuimbeleid op te stellen vanuit het perspectief van handhaving?

Ja, dat kan. De gemeente kan de definities voor ‘opzet’, ‘grove schuld’, ‘normale verwijtbaarheid’ en ‘verminderd verwijtbaar’ in het Besluit inburgering 2021 ook als startpunt gebruiken voor het definiëren van geoorloofd en ongeoorloofd verzuim. Daarmee ontstaat er een samenhangende visie en definitie. Ter inspiratie het onderstaande voorbeeld:
 

Mate van verwijtbaarheid vanuit handhavingsperspectief Definitie Besluit inburgering 2021 Verzuimbeleid
Opzet Bij opzet gaat het om situaties waarin de inburgeringsplichtige willens en wetens de afspraken uit het PIP niet is nagekomen. Voorbeeld: inburgeraar heeft geen zin in nakomen afspraken PIP. Ongeoorloofd verzuim
Grove schuld Er is sprake van grove schuld als een inburgeringsplichtige grove nalatigheid kan worden verweten. 
Voorbeeld: inburgeringsplichtige is niet bij een les of afspraak met de gemeente gekomen, omdat hij op hetzelfde moment een afspraak bij de dokter had, dit al enkele dagen  wist en zich ervan bewust was dat hij zijn afwezigheid moest doorgeven, maar dit toch niet van tevoren heeft gedaan.
Ongeoorloofd verzuim
Normale verwijtbaarheid Er is sprake van normale verwijtbaarheid als de inburgeringsplichtige geen opzet of grove schuld kan worden verweten, maar het gedrag wel verwijtbaar is. 
Voorbeeld: wanneer een inburgeringsplichtige meerdere malen niet verschijnt bij afspraken omdat de trein of bus niet reed en hij nalaat te melden dat hij onverwacht niet kan komen.
Geoorloofd verzuim
Verminderd verwijtbaar Hierbij valt te denken aan problemen in de thuissituatie waardoor belanghebbende onder aanzienlijke psychische druk staat, zoals een ernstige ziekte van een familielid. Ook kan er sprake zijn van een verminderde verwijtbaarheid wanneer een derde ook te verwijten is. Geoorloofd verzuim

5. Is het noodzakelijk om geoorloofd en ongeoorloofd verzuim te registreren in het kader van de verlenging van de inburgeringstermijn van inburgeraars die de B1-route volgen?

Ja. Het registreren van geoorloofd verzuim in de DUO Portal Inburgering is noodzakelijk voor verlenging van de inburgeringstermijn voor inburgeraars die de B1-route volgen. Dit is alleen van belang voor asielmigranten die bijna aan het eind van hun inburgeringstermijn zitten. Asielmigranten moeten alle taaluren en uren KNM uit de intensiteit (zoals vastgelegd in het PIP) hebben gevolgd, maar geoorloofd verzuim wordt meegeteld voor verlenging.

(vraag toegevoegd 29 oktober 2024)

6. Telt geoorloofd verzuim voor gezinsmigranten ook mee als grond voor de verlenging van de inburgeringstermijn?

Nee. Gezinsmigranten moeten voor verlenging van de inburgeringstermijn 450 uur taallessen of cursusuren KNM hebben gevolgd. De uren geoorloofd verzuim moeten ingehaald worden (Artikel 4.4 Bi2021).

(vraag toegevoegd 29 oktober 2024)

7. Hoe kunnen gemeenten en taalaanbieders verzuim aanpakken en voorkomen?

Samenwerking tussen gemeente en taalaanbieders is cruciaal om verzuim aan te pakken en te voorkomen. Voorbeelden van manieren waarmee gemeenten en taalaanbieders verzuim zoveel mogelijk kunnen voorkomen:

  • In samenspraak met de inburgeringsplichtige de leerroute kiezen die zo goed mogelijk aansluit bij de situatie en (leer)behoefte en ambitie.
  • Communicatie en verwachtingsmanagement, met aandacht voor de afspraken die vastgelegd worden/zijn in het PIP en de consequenties van geoorloofd en ongeoorloofd verzuim.
  • Aantrekkelijke invulling van de leerroutes aanbieden, die aansluit op verschillende (type) ambities en situaties.

Gezamenlijk een visie en aanpak formuleren op geoorloofd en ongeoorloofd verzuim door taalaanbieders en gemeenten draagt bij aan het voorkomen van verzuim, maar vormt ook de basis voor de aanpak van verzuim. Enkele voorbeelden uit de praktijk waarmee gemeenten en taalaanbieder(s) deze samenwerking invulling geven:

  • Concrete werkafspraken over rol- en taakverdeling ten aanzien van verzuim.
  • Werkbare werkwijze voor signalering tussen aanbieder van taal of participatie en de gemeente.
  • Afspraken over communicatie met de inburgeringsplichtige over afspraken, de gevolgen van en handhaving op verzuim, zodat je vervolgens snel en afgestemd opvolging kan geven aan verzuimmeldingen.
  • Afspraken over de registratie van verzuim in het DUO Portal Inburgering.
  • Visie, werkwijze en financiering van verzuim opnemen in nieuwe inkoop van leerroutes en contracten.

(vraag toegevoegd 29 oktober 2024)

Contactpersoon