Overslaan en naar de inhoud gaan

Pilots inburgering van start tot finish, deel 5: Ontzorgen

Laatste update:

3. Pilot Den Haag

Start: Veel kennis en inzichten in schuldenproblematiek dankzij Haags Schuldenlab070

De gemeente Den Haag ontzorgt nieuwkomers al langer. In de pilot wordt de ondersteuning verder uitgebreid. ‘Met oog voor de verschillen in financiële zelfredzaamheid. De een heeft meer begeleiding nodig dan de ander’, zegt programmasecretaris Sanne van den Heuvel.

Nieuwkomers in Den Haag beginnen met een ‘regeldag’. De gemeente helpt op deze dag, in samenwerking met VluchtelingenWerk, met het regelen van verscheidene contracten, waaronder huur en zorgverzekering. Vervolgens worden deelnemers uitgenodigd voor een brede intake en wordt de PPS-V-toets afgenomen, waarin de negen leefgebieden van de zelfredzaamheidsmatrix aan de orde komen. Ook de financiële zelfredzaamheid wordt hierin meegenomen.

Differentiatie

Den Haag kiest voor differentiatie bij het ontzorgen. Van den Heuvel: ‘Niet alle nieuwkomers hebben moeite met geldzaken. Het verschil onderling is erg groot.’ Bij een hoge financiële zelfredzaamheid worden, zoals de verwachte minimale vereisten worden in de nieuwe wet, de eerste zes maanden huur, energie en zorgverzekering doorbetaald.

Bij lagere zelfredzaamheid wordt dit pakket uitgebreid met de maandelijkse lasten van het telefoonabonnement, tv, internet en de WA- en inboedelverzekering. Met leveranciers spreekt de gemeente verder af dat zij, in ruil voor de hoge betaalgarantie bij deze doelgroep met hoog risico op achterstanden, kortingen geven op de maandelijkse lasten. Hierbij wordt samengewerkt met de Stichting Vaste Lastenpakket. Daarnaast krijgt deze groep deelnemers anderhalf uur per maand begeleiding van een financieel coach.

Trainingen

Beide groepen volgen - verspreid over een half jaar – acht trainingen waarin ze leren hoe ze hun administratie moeten bijhouden en inzicht krijgen in vaste lasten en inkomsten. De inhoud van de training is ontwikkeld door de afdeling financiële hulpverlening van de Gemeente Den Haag en VluchtelingenWerk.

Ondertussengroep

De deelnemers aan de pilot Ontzorgen vormen ook een deel van de groep van een door de gemeente geïnitieerde pilot voor ‘de ondertussengroep’. Dat betekent dat ze meedoen in een traject waarbij taal en participatie worden gecombineerd. De deelnemende taalscholen besteden in de lessen eveneens aandacht aan ‘financiële woordenschat’.

We weten dat stress integratie en inburgering in de weg staat

Geldzorgen

De gemeente Den Haag, waar bijna een op de vijf huishoudens te maken heeft met hoge schulden, heeft veel ervaring met schuldhulpverlening. In het Schuldenlab070 werken allerlei partijen met de gemeente samen om innovatieve oplossingen rondom schulden en armoede te ontwikkelen. Van den Heuvel: ‘We maken in onze pilot gebruik van alle inzichten uit het Schuldenlab070. We kennen de gevolgen van financiële stress. We weten dat stress de integratie van nieuwkomers in de weg staat. Het valt niet mee om een nieuwe taal te leren, wanneer geldzorgen je ’s nachts wakker houden.’