Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie in de inburgering

Laatste update: 28 oktober 2024

4. Begeleiding naar een participatieplek

4.3. Inburgeraars en werkgevers samenbrengen

Het verbinden van inburgeraars en werkgevers gaat niet altijd vanzelf. Tijdens de inburgering spelen gemeenten een bemiddelende rol bij dit proces. Het benutten van lokale en regionale voorzieningen en het opbouwen van een netwerk van relevante contacten binnen de gemeente zijn daarbij van groot belang. Dit vergt tijd en inzet. Neem daarom contact op met lokale werkgevers, arbeidsbureaus en maatschappelijke organisaties. Deze partijen kunnen waardevolle informatie en contacten bieden en helpen bij het leggen van verbindingen met bedrijven die openstaan voor samenwerking met inburgeraars.

Netwerkevenementen organiseren is een effectieve manier om inburgeraars en werkgevers met elkaar in contact te brengen. Wees transparant over de mogelijkheden en zorg dat het doel helder is: ontmoetingen faciliteren die kunnen leiden tot samenwerkingen. Dit zijn enkele stappen om succesvol een netwerkevenement te organiseren:

  • Voorbereiding: help inburgeraars, een-op-een of in een workshop, bij het maken en oefenen van een korte presentatie over wie ze zijn en wat ze willen bereiken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo kunnen ze in maximaal vijf minuten hun vaardigheden, talenten, ambities en interesses presenteren tijdens het evenement.
  • Uitnodigen van werkgevers: nodig werkgevers uit verschillende sectoren in de regio uit en zorg dat ze gemotiveerd zijn om deel te nemen. Informeer hen goed over de voordelen van het aannemen van inburgeraars. Denk hierbij aan een versterkt imago, toegang tot nieuwe markten, een divers klantenbestand en financiële voordelen zoals subsidies (meer hierover in paragraaf 4.2. Voorlichting aan werkgevers).
  • Evenementstrategie: creëer een informele setting waarin inburgeraars en werkgevers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Zorg voor voldoende gelegenheid om zichzelf voor te stellen en vragen te stellen aan elkaar, bijvoorbeeld met vragenkaarten, spelletjes, en korte presentaties, gevolgd door een-op-eengesprekken. Een speeddatesessie is ook een goede optie, zodat alle deelnemers elkaar kort kunnen spreken. Omdat het voor inburgeraars spannend kan zijn om de eerste stap te zetten, is het belangrijk om waar nodig ondersteuning en gespreksstarters te bieden, zodat ze makkelijker het gesprek kunnen beginnen.
  • Opvolging: zorg direct na het evenement voor een goede opvolging, zodat waardevolle kennismakingen en mogelijke matches kunnen uitmonden in concrete (vrijwilligers)werkplekken. Zorg ervoor dat deelnemers elkaars contactgegevens hebben, zodat je kunt stimuleren en faciliteren dat ze ook na de sessie contact opnemen. Bied hierbij ondersteuning waar nodig. 

Lees hoe gemeente Meierijstad een banenmarkt voor inburgeraars heeft georganiseerd.

Regionale verbinders statushouders

Om meer statushouders aan het werk te helpen, presenteerde de voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in de zomer van 2023 het Plan van aanpak Statushouders aan het werk. Een belangrijk onderdeel van dit plan zijn de ‘regionale verbinders statushouders’. Deze verbinders werken in arbeidsmarktregio’s en onderzoeken welke projecten en initiatieven er al zijn voor de werkgelegenheid van statushouders, welke daarvan effectief zijn en hoe deze opgeschaald kunnen worden. Daarnaast creëren ze nieuwe mogelijkheden voor statushouders om werk te vinden. Centrumgemeenten in de 35 arbeidsmarktregio’s ontvangen budget via een decentralisatie-uitkering om deze rol in te vullen. Lees meer over de regionale verbinders statushouders. 

Inhoud