Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie in de inburgering

Laatste update: 28 oktober 2024

5. Praktische tips en tricks voor het organiseren van participatie

5.4. Werk cultuursensitief

Cultuursensitief werken is essentieel bij de begeleiding van mensen met een andere culturele achtergrond. Door bewust om te gaan met verschillen en respect te tonen voor de normen, waarden en tradities van anderen, voorkom je miscommunicatie. Het gaat om het erkennen van verschillen en deze te zien als verrijking in plaats van als obstakels.

Vaardigheden voor cultuursensitieve begeleiding

Voor cultuursensitieve begeleiding zijn enkele vaardigheden van belang. Naast cultureel bewustzijn is empathie cruciaal, evenals een open houding tegenover de ander. Een laagdrempelige manier om hier invulling aan te geven is door middel van een gesprek. Een vragenspel kan hierbij helpen, waarbij je bijvoorbeeld vragen stelt over culturele gebruiken en normen en waarden. Wederzijds begrip maakt het makkelijker om zonder (onbewuste) waardeoordelen naar de situatie te kijken en het perspectief van de ander mee te nemen. Communiceer beschrijvend in plaats van oordelend.

Bij de begeleiding van participatie gaat het om wederzijds leren. De begeleider leert de nieuwkomer kennen, terwijl er kennis over Nederland wordt overgedragen. Door persoonsgericht en cultuursensitief te werken, krijg je meer inzicht in de leefwereld en toekomstplannen van de nieuwkomer. Dit helpt om een passende participatieplek te vinden en een sterke verbinding op te bouwen.

Interview over cultuursensitief werken

Regionale verbinder statushouders Marleen Schuit in de arbeidsmarktregio Foodvalley, zet zich al ruim 25 jaar in voor statushouders op de arbeidsmarkt. Om de uitstroom van statushouders naar werk te bevorderen, was het nodig om een solide basis onder de bestaande initiatieven te leggen. Deze basis was cultuursensitief werken. Lees het verhaal van Marleen

Praktische tips over cultuursensitieve begeleiding: 

  • Ga in gesprek met de nieuwkomer die je begeleidt: maak contact door vragen te stellen, goed te luisteren en vraag door als iets niet duidelijk is. Toon begrip door samen te vatten wat er besproken is en door emoties te erkennen. Trek conclusies, zoek samen naar oplossingen en maak duidelijke afspraken.
  • Zorg voor duidelijke en eenvoudige communicatie: vermijd jargon en pas je spreektempo aan het taalniveau aan. Maak de inhoud van een gesprek concreet met behulp van bijvoorbeeld foto’s, zoals foto's van beroepen bij een gesprek over werksoorten. Gebruik indien nodig tolken of vertalingen. Lees meer tips over communicatie met inburgeraars
  • Toon begrip voor verschillende culturele achtergronden, rituelen en tijdsconcepten. Pas je programma en activiteiten aan, zodat deze aansluiten bij belangrijke culturele en religieuze feestdagen en gebruiken van inburgeraars. Weet je bijvoorbeeld dat de Iftar tijdens de Ramadan belangrijk is voor iemand? Organiseer dit dan samen als participatie-activiteit.
  • Cultuursensitiviteit vraagt om oefening. Blijf nadenken over de impact van je eigen handelen. Organiseer je bijvoorbeeld een borrel? Overweeg of je alcohol gaat schenken, welke alternatieven er zijn en bespreek dit met collega’s.

Inhoud