Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie in de inburgering

Laatste update: 28 oktober 2024

6. Praktijkvoorbeelden

6.2. Een snelle start voor de Z-route in de gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft de participatie van de inburgering voor nieuwkomers intern georganiseerd. Dit houdt in dat verschillende gemeentelijke diensten samenwerken om de begeleiding van statushouders te verzorgen. Het coördinatiepunt Thuisin050 speelt hierbij een centrale rol en biedt ondersteuning binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. Daarnaast biedt het sociaal ontwikkelbedrijf Iederz een programma voor inburgeraars die de Z-route volgen. Voor het participatie-onderdeel van de inburgering wordt gebruikgemaakt van reguliere budgetten vanuit de Wmo en de Participatiewet.

Werkzame elementen bij participatie in Groningen:

  • Inzet van het bestaande lokale netwerk
  • Aansluiting op de Participatiewet en verschillende leefgebieden

Een snelle start voor inburgeraars

In de gemeente Groningen is de Z-route voor inburgeraars zo ingericht, dat zij direct na de start van hun inburgering kunnen deelnemen aan het participatieprogramma. Dit programma, ontwikkeld door de ontwikkelcoaches van het sociaal ontwikkelbedrijf Iederz, bestaat uit een gestandaardiseerd traject van 250 uur, verspreid over vier maanden. Inburgeraars zijn gedurende deze periode vier dagdelen per week actief, waaronder één volledige dag. 

Het programma wordt continu aangepast en verbeterd op basis van feedback en observaties van de ontwikkelcoaches. Door cultuursensitief te werken, wordt het programma steeds beter afgestemd op de specifieke behoeften van de inburgeraars.

Samenwerking met lokale organisaties

Het programma is opgebouwd rondom wekelijkse thema’s die verschillende aspecten van het leven in Nederland behandelen, zoals de Nederlandse cultuur, gezondheid, financiën, digitale vaardigheden en werknemersvaardigheden. Iederz maakt hierbij gebruik van de expertise van lokale organisaties, zoals de Groningse Kredietbank voor lessen over geld lenen en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) voor workshops en voorlichting over gezondheid. Daarnaast omvat het programma culturele uitstapjes naar diverse locaties in de stad Groningen, wat de deelnemers helpt om hun nieuwe leefomgeving beter te leren kennen.

Aansluiting op de Participatiewet

De gemeente Groningen sluit aan op de Wet maatschappelijke ondersteuning door samen te werken met de re-integratieafdeling, zodat statushouders kunnen deelnemen aan re-integratietrajecten. Deze trajecten omvatten onder andere productiewerk en zijn gericht op het ‘werkfit’ maken van deelnemers. Hierbij wordt gekeken naar hun werkcapaciteiten, interesses en gebruikelijke werketiquette. 

Daarnaast kan Iederz, als onderdeel van de gemeente, via het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) een nieuwe indicatie voor beschut werk aanvragen voor inburgeraars die moeite hebben met het vinden van een geschikte participatieplek. Hierdoor kunnen zij tijdens hun inburgering al starten op een beschutte werkplek, waarbij de gewerkte uren meetellen voor de vereiste 800 uur participatie. Zo krijgen deze inburgeraars de mogelijkheid om betaald werk te verrichten via een contract bij een sociale werkplaats, terwijl zij verder worden begeleid door de ontwikkelcoaches van Iederz.

Gestructureerde aanpak

Na een intensieve periode van vier maanden hebben de ontwikkelcoaches een duidelijk beeld van de talenten en doelen van de inburgeraars. Vervolgens vindt er een warme overdracht plaats naar de regievoerders, die de inburgeraars verder begeleiden naar passende werk- of participatieplekken. Als er niet direct een geschikte participatieplek beschikbaar is, wordt er alternatieve dagbesteding geregeld. Inburgeraars die een nieuwe indicatie voor beschut werk hebben ontvangen, blijven bij Iederz voor verdere begeleiding.

Dankzij deze gestructureerde aanpak, in samenwerking met het lokale netwerk, zorgt de gemeente Groningen ervoor dat inburgeraars direct na de start van hun inburgering kunnen deelnemen aan participatie. Dit legt een solide basis voor hun verdere inburgering en integratie in de Nederlandse samenleving.

Inhoud