Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie in de inburgering

Laatste update: 05 november 2024

1 Wettelijk kader

1.2. Participatie in de leerroutes

Vanuit de Wi2021 is de gemeente verantwoordelijk om voor inburgeraars die inburgeringsplichtig zijn onder deze wet, een van de drie leerroutes: de B1-route, Onderwijsroute of Zelfredzaamheidsroute (Z-route) aan te bieden. Tijdens de brede intake wordt samen met mensen onderzocht welke leerroute het beste aansluit bij de capaciteiten en ambities van het individu. De leerroute wordt vastgelegd in het persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP). In dit plan kan de gemeente afspraken opnemen over taallessen en participatie, en hoe deze elkaar aanvullen en versterken binnen het inburgeringstraject. De wettelijke verplichting voor participatie verschilt echter per leerroute.

  • B1-route: inburgeraars streven binnen drie jaar naar taalniveau B1 of schalen af naar A2 na aanzienlijk geleverde inspanning. Participatie is niet wettelijk verplicht, maar wordt gestimuleerd om integratie en het vinden van werk te bevorderen.
  • Onderwijsroute: voor inburgeraars met potentieel en ambitie om een reguliere opleiding te volgen. Deze route omvat intensief taalschakelonderwijs en bereidt voor op het behalen van een erkend diploma. Hoewel participatie niet verplicht is, wordt actieve maatschappelijke betrokkenheid aangemoedigd.
  • Zelfredzaamheidsroute (Z-route): deze route is voor inburgeraars waarvoor de onderwijs- of B1-route niet haalbaar is. De focus ligt op zelfredzaamheid, met 800 uur taalonderwijs en voor statushouders ook 800 uur verplichte participatie. Voor gezinsmigranten bestaat de Z-route uit 800 uur taal, inclusief aandacht voor KNM. De urenverplichting voor het participatie-onderdeel vervalt voor hen. De Z-route wordt afgerond met een gesprek in plaats van een examen. 

Participatie in de Z-route volgens het Besluit inburgering

De wettelijke verplichte participatie voor inburgeringsplichtige statushouders die de Z-route volgen wordt in artikel 3.14 van het Besluit inburgering 2021 als volgt omschreven:  

In totaal 800 uren besteed aan activiteiten gericht op zelfredzaamheid, activering en participatie in de Nederlandse maatschappij, waarbij de activiteiten:

  • Plaatsvinden in een Nederlandstalige omgeving; en
  • Niet in isolement plaatsvinden.

Voorbeelden van dergelijke participatie-activiteiten worden uitgebreid toegelicht in paragraaf 3.2.

Vroeg starten met taal én participatie

De Wi2021 moedigt gemeenten en betrokken uitvoeringsorganisaties aan om zo vroeg mogelijk te starten met taal en participatie, het liefst al vanaf de periode in de opvang. De hoofdregel is dat inspanningen voorafgaand aan het vaststellen van het PIP niet meetellen voor de urenverplichting in Z-route. Wel is het mogelijk dat participatie-uren in het kader van de brede intake meetellen voor de urenverplichting van de participatiecomponent van de Z-route (Bi2021, artikel 3.14, zesde lid). De brede intake start zodra de gemeente contact heeft met de inburgeraar over diens inburgering in het kader van de brede intake. Dit kan dus ook al vóór huisvesting in de gekoppelde gemeente zijn. 

Meer informatie over de leerroutes 

Bekijk de Handreiking Leerroutes en de Wet inburgering in vraag en antwoord.

Inhoud