Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie in de inburgering

Laatste update: 05 november 2024

6. Praktijkvoorbeelden

6.6. Effectief werkgevers betrekken in de gemeente Meierijstad

De gemeente Meierijstad heeft de inburgering opgezet met een integrale aanpak, door gebruik te maken van de bestaande structuur van Participeren in Meierijstad (PIM). Onder PIM hebben ze het label PIM Welkom ontwikkeld voor inburgeraars, waarin alle onderdelen van de Wet inburgering 2021 zijn samengebracht. De gemeente regisseert de uitvoering van deze aanpak en wordt ondersteund door een netwerk van lokale partners. De financiering komt uit landelijke middelen, zoals het Specifieke uitkering inburgeringsvoorzieningen (SPUK) budget voor leerroutes en begeleiding, aangevuld met lokale re-integratiebudgetten.

Werkzame elementen bij participatie in Meierijstad: 

  • Inzet van het bestaande lokale netwerk
  • Cultuursensitief werken

Succesvolle matching via banenmarkt

De gemeente Meierijstad organiseerde al enige tijd banenmarkten, oorspronkelijk alleen voor statushouders. Dit werd later uitgebreid naar iedereen met een migratieachtergrond. Al snel bleek echter dat de opzet van de banenmarkt niet optimaal werkte. De verwachtingen van werkgevers wat betreft taal- en arbeidsvaardigheden van inburgeraars klopten vaak niet. Deze ervaring maakte duidelijk dat de aanpak herzien moest worden, aangezien de behoefte aan banenmarkten bij zowel inburgeraars als werkgevers onverminderd bleef bestaan.

Gerichte voorbereiding en begeleiding van werkgevers en inburgeraars

De vernieuwde aanpak voor de banenmarkten legt de focus op een grondige voorbereiding, om de aansluiting tussen werkgevers en inburgeraars te verbeteren. Voortaan worden werkgevers vooraf goed geïnformeerd over het taalniveau, de benodigde begeleiding, en de taken die inburgeraars kunnen uitvoeren. De kansen en voordelen die het in dienst nemen van inburgeraars bieden worden benadrukt. 

Om een betere match te garanderen, worden alleen inburgeraars uitgenodigd waarvan wordt ingeschat dat ze passen bij de beschikbare vacatures van aanwezige werkgevers. Omdat veel inburgeraars het moeilijk vinden om zelf op werkgevers af te stappen, worden extra begeleiders zoals jobcoaches en consulenten ingezet om hun actieve deelname te bevorderen. Daarnaast zijn er begeleiders aanwezig om vertaling te bieden tijdens de gesprekken, zodat de communicatie soepel verloopt.

Efficiënte opvolging 

Om de administratieve last te verlichten, werden vooraf tijdsblokken gereserveerd voor sollicitatiegesprekken. Inburgeraars kregen een briefje waarop ze tijdens de banenmarkt hun geplande sollicitatiegesprekken konden noteren en dit vervolgens aan hun consulent konden laten zien. Hierdoor had de gemeente na afloop een helder overzicht van alle geplande gesprekken, wat de opvolging efficiënter maakte.

Dankzij deze aanpassingen waren de laatste edities van de banenmarkt zeer succesvol, met meerdere geslaagde matches tussen werkgevers en inburgeraars. De gemeente Meierijstad heeft inmiddels een uitgebreid netwerk opgebouwd van enthousiaste werkgevers die graag deelnemen aan toekomstige banenmarkten. Hoewel dit proces veel tijd en inspanning vergde, ziet de gemeente het als een waardevolle investering die zijn vruchten heeft afgeworpen. De aanpak in Meierijstad laat zien dat het mogelijk is een brug te slaan tussen inburgeraars en werkgevers door het inzetten van het lokale netwerk, gecombineerd met gerichte voorbereiding en begeleiding.

Inhoud