Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Scenario's warme overdracht van COA naar gemeente

Laatste update:

3 Het proces tot aan de keuze voor een scenario

3.3 Voorinburgering

Het COA biedt alle inburgeraars in het azc het programma Voorbereiding op inburgering (Voorinburgering) aan. Het COA stimuleert hen om mee te doen, al is deelname niet verplicht. De Voorinburgering duurt in totaal gemiddeld veertien weken. Verhuist de inburgeraar naar de huisvestingsgemeente, dan stopt zijn of haar deelname aan de Voorinburgering. (1)

Onderdelen van de Voorinburgering

Hieronder geven we een korte beschrijving van de verschillende onderdelen en schetsen we wat mogelijk waardevol kan zijn voor het vervolg van de inburgering onder regie van gemeenten.

1. Lessen Nederlands als tweede taal (NT2)

In het nieuwe inburgeringsstelsel is de ambitie ‘B1, tenzij …’. Een belangrijk onderdeel van het programma Voorinburgering is daarom NT2-les door gecertificeerde NT2-docenten. Het programma biedt een eerste stevige kennismaking met de Nederlandse taal, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de potentie van de deelnemers. Van differentiatie naar leerroute is in deze fase echter nog geen sprake; de gemeente is immers verantwoordelijk voor het afnemen van de Brede intake en het opstellen van het PIP, waaruit de leerroute die de inburgeraar gaat volgen, duidelijk wordt. Het beoogde taalniveau binnen deze lessen is ten minste Pre-A1.

2. Introductiemodule kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM)

De introductiemodule kennis van de Nederlandse maatschappij biedt een kennismaking met verschillende domeinen, zoals inburgeringsplicht, wonen, gezondheidszorg, onderwijs, democratie en rechtstaat.

3. Introductiemodule Arbeidsmarkt & Participatie (MAP)

In de introductiemodule Arbeidsmarkt & Participatie staat de kennismaking met de Nederlandse arbeidsmarkt centraal, waarbij in ieder geval aandacht is voor de eigen competenties en de (lokale) arbeidsmarkt.

4. Introductiemodule Participatieverklaringstraject (PVT)

In de introductiemodule Participatieverklaringstraject staat de overdracht van inhoudelijke kennis over de kernwaarden van de Nederlandse samenleving centraal. Het programma biedt een eerste kennismaking met deze kernwaarden.

5. Individuele begeleiding en persoonlijk dossier

Inburgeraars krijgen in het azc tijdens de Voorinburgering individuele begeleiding. In één-op-één-gesprekken helpt de casemanager hen na te denken over hun toekomstplannen en over de stappen die ze direct kunnen zetten. De casemanager begeleidt bij het versterken van de zelfredzaamheid. De inburgeraar stelt aan de hand van de gesprekken een persoonlijk informatiedossier (PID) met informatie over onder meer opleidingen, werkervaring, netwerk en ambities. Inburgeraars kunnen hun dossier delen met de gemeente of bijvoorbeeld een opleidingsinstituut.

6. Informatieoverdracht met digitaal klantprofiel en driegesprek

Het COA maakt voor alle inburgeraars een digitaal klantprofiel. Dit bevat relevante informatie voor de doorgaande lijn van de inburgering, waaronder persoonlijke basisgegevens, informatie over de gezinssituatie, gevolgde opleidingen en werkervaring. Ook is er informatie in opgenomen over programma’s (als de Voorinburgering) en participatie-activiteiten die de inburgeraar bij het COA heeft gevolgd.
Gemeenten vragen het digitaal klantprofiel via het taakstellingvolgsysteem (TVS) op. Daarnaast kan er, onder regie van de gemeente, een driegesprek plaatsvinden waarin de inburgeraar, COA en gemeente (aanvullende) informatie bespreken die van belang kan zijn voor de doorgaande lijn.

Voetnoten

  1. De tekst op de website betreft de inhoud van het huidige programma Voorinburgering. Met ingang van de nieuwe wet wordt het programma nog op onderdelen aangepast.