Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Scenario's warme overdracht van COA naar gemeente

Laatste update:

3 Het proces tot aan de keuze voor een scenario

3.4 Afstemming tussen COA en gemeente bij scenariokeuze

Voorbeeld: azc’s en meerdere gemeenten

Gemeente A krijgt inburgeraars gekoppeld uit vier verschillenden azc-locaties. Tegelijkertijd koppelt het COA de bewoners van azc 1 aan tien verschillende gemeenten. Dit betekent dat Gemeente A in haar keuze voor een scenario per azc een andere afweging kan/moet maken, aangezien de afstand van het azc tot de gemeente verschilt. Azc 1 krijgt daarbij te maken met verschillende gemeenten die volgens verschillende scenario’s werken.

Bovenstaande situatie zorgt voor een flinke puzzel voor gemeenten en azc’s. Voor een goede samenwerking zijn drie zaken van belang:

1. Belang van de inburgeraar centraal

Stel gezamenlijk het belang van de inburgeraar centraal en stem als gemeente de keuze voor het scenario hierop af.

2. Duidelijkheid over rolverdeling

Vanaf het moment van koppeling heeft de gemeente regie over de inburgering. Het is belangrijk dat de gemeente deze regie ook neemt en – mede op basis van de input van het COA – uiterlijk binnen twee weken een passende keuze maakt voor een van de drie scenario’s. Het initiatief ligt dus vanaf het moment van koppeling nadrukkelijk bij de gemeente.

3. Tijdig informeren van COA en inburgeraar

Is de keuze voor een scenario gemaakt, dan dient de gemeente – als regievoerder over het proces na koppeling – het COA en de inburgeraar tijdig en helder te informeren over de vervolgstappen. In het contact met de inburgeraar leent een persoonlijke, fysieke ontmoeting zich hiervoor het beste. De regievoerder van de gemeente stelt ook de medewerker van het COA op de hoogte, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en wat men van elkaar kan verwachten. Idealiter gebeurt dit zo snel mogelijk na de keuze voor een scenario en uiterlijk binnen twee weken. 

Logeerregeling

Inburgeraars die in de opvang bij het COA in afwachting zijn van huisvesting in de gemeente, hebben de keuze om bij vrienden, familie of een gastgezin te logeren. De logeerregeling maakt het mogelijk dat zij gedurende maximaal drie maanden in een gasthuishouden verblijven. Zo kunnen zij alvast van start met het leren van de Nederlandse taal, een (on)betaalde baan, een studie en het opbouwen van een netwerk. In sommige gevallen kan deze periode worden verlengd.

Tijdens het logeerverblijf houden inburgeraars recht op de basisverstrekkingen van het COA, zoals weekgeld en toegang tot medische zorg. Alleen het recht op een plaats (bed) in het azc vervalt. Er bestaat nog weleens onduidelijkheid over wat de inschrijving van een logerende inburgeraar op het logeeradres betekent voor de eventuele uitkeringen, gemeentelijke heffingen en/of de toeslagen van het gasthuishouden. Gemeenten zijn bijvoorbeeld niet verplicht om de kostendelersnorm toe te passen, zodat een gastgezin financieel niet wordt benadeeld.

Meer weten?

Meer informatie over de financiële gevolgen en voorwaarden van de logeerregeling vind je op de website van het COA. Stichting Takecarebnb koppelt Nederlandse gastgezinnen aan inburgeraars.