Overslaan en naar de inhoud gaan

In-, uit- en herinstroom bijstand 2016 - 2021

Laatste update:

5 Verschillen tussen gemeenten

5.4 Leeftijd in-, uit- en herinstroom

Kijken we naar leeftijd bij instroom per gemeentetype, dan valt op dat er in welvarende gemeenten naar verhouding iets minder mensen uit de jongste leeftijdscategorie en meer mensen uit de hogere leeftijdscategorieën in de bijstand stromen, dan in de andere gemeentetypen. In universiteitssteden stromen gemiddeld weer iets meer 27- tot 35-jarigen in dan in de andere gemeentetypen.

De uitstroom naar leeftijdscategorie is ongeveer hetzelfde verdeeld bij de verschillende gemeentetypen. In welvarende gemeenten bestaat naar verhouding een kleiner deel van de uitstroom uit mensen in de jongste leeftijdscategorie. Net als bij de instroom is ook het deel van de uitstroom in de leeftijdscateogorie 27 - 35 in universiteitssteden bovengemiddeld. 

Minimale verschillen tussen gemeentetypen in leeftijd herinstroom

Jongeren zijn in de universiteitssteden en kleinstedelijke gemeenten iets meer vertegenwoordigd onder de herinstromers, met respectievelijk 27% en 26% tegenover 24% in kleinschalige en 25% in welvarende gemeenten. Dit volgt de verwachtingen wanneer het gaat om de demografische kenmerken van deze gemeenten en wanneer gekeken wordt naar de totale instroom in de bijstand.

Inhoud