Overslaan en naar de inhoud gaan

In-, uit- en herinstroom bijstand 2016 - 2021

Laatste update:

2 Instroom

Introductie

Wat zijn de achtergrondkenmerken van mensen die instromen in de bijstand? Hoe verhoudt zich dit tot de kenmerken van de Nederlandse bevolking?

Uit de analyses blijkt dat jongeren (18 tot 27 jaar) het vaakst instromen in de bijstand. Vergeleken met de totale beroepsbevolking zijn jongeren oververtegenwoordigd in de instroom in de bijstand. Onder instromers met een migratieachtergrond zijn de 25- tot 35-jarigen het meest vertegenwoordigd. Mannen stromen gemiddeld nét iets vaker in de bijstand in dan vrouwen, maar we zien ook dat dit bij alleenstaande ouders volledig afwijkt. Binnen die groep is de overgrote meerderheid vrouw. Ook in de totale populatie van eenouderhuishoudens is de overgrote meerderheid vrouw, maar dat aandeel is kleiner dan onder de instromers in de bijstand.

In het kader van de Participatiewet onderscheiden we drie leefvormen: alleenstaand, alleenstaande ouder en (echt)paar. Van de verschillende leefvormen stromen alleenstaanden het vaakst in de bijstand in. Tot slot zien we dat iets meer dan de helft van de mensen die instroomt in de bijstand, een migratieachtergrond heeft. Binnen die groep heeft meer dan driekwart een niet-westerse migratieachtergrond.

De mate waarin de verschillende categorieën met deze achtergrondkenmerken vertegenwoordigd zijn onder de instromers, varieert over de tijd. Wel blijven over het algemeen de onderlinge verhoudingen tussen de categorieën per achtergrondkenmerk hetzelfde. Dit geldt niet voor de kenmerken leeftijd en geslacht onder instromers met een migratieachtergrond. Hierbij zijn zo nu en dan wisselingen te zien in de verhoudingen (soms is de ene categorie vaker vertegenwoordigd, soms de andere). 

In dit hoofdstuk is gekeken naar instroom. Dit betreft zowel eerste instroom als herinstroom. In het hoofdstuk Herinstroom zijn deze cijfers uit elkaar gehaald en betreft het enkel herinstroom.

Inhoud