Overslaan en naar de inhoud gaan

In-, uit- en herinstroom bijstand 2016 - 2021

Laatste update:

4 Herinstroom

Introductie

Wat zijn de achtergrondkenmerken van mensen die herinstromen in de bijstand? Hoe verhoudt zich dit tot totale uitstroom en instroom?

Mannen zijn iets sterker vertegenwoordigd bij de herinstroom dan bij in- en uitstroom. Dit zou samen kunnen hangen met de uitstroomredenen die vaker voorkomen bij mannen én bij herinstromers.

Herinstromers gemiddeld iets ouder dan mensen die voor het eerst instromen

Herinstromers zijn gemiddeld genomen iets ouder dan mensen die voor het eerst instromen in de bijstand. Alleenstaanden maken gemiddeld tweederde uit van de herinstromers. Hun aandeel is over de periode 2017 - 1e helft 2021 iets toegenomen. Deze ontwikkeling is minder sterk dan bij de mensen die voor het eerst instromen.

Vrouwen sterker vertegenwoordigd bij de herinstroom

Gekeken naar de samenhang tussen leefvorm en geslacht, valt direct op dat het overgrote deel van de herinstromende alleenstaande ouders vrouw is en een ruime meerderheid van de alleenstaanden man. Vergeleken met de eerste instromers, zijn bij alle leefvormen mannen minder sterk vertegenwoordigd.

Bij de herinstroom zijn alleenstaande mannen van 27 tot 35 jaar het sterkst vertegenwoordigd en bij de eerste instroom alleenstaande mannen tussen de 18 en 27 jaar.

Aandeel personen met migratieachtergrond vergelijkbaar met eerste instroom

Zowel bij de herinstroom als de eerste instroom is het aandeel personen met een migratieachtergrond groter dan personen met een Nederlandse achtergrond. Het aandeel van personen met een migratieachtergrond bij de herinstroom is vergelijkbaar met het aandeel bij de eerste instroom in de bijstand.

Bijna 50% van herinstromers had voor uitstroom korter dan 1 jaar een uitkering

Iets minder dan 50% van herinstromers had voorafgaand aan uitstromen korter dan 1 jaar een bijstandsuitkering. Het aandeel herinstromers dat voorafgaand aan de uitstroom uit de bijstand langer dan 3 jaar een uitkering ontving, is in de periode van 2017 - 2020 gestegen van 20,7% tot 25,3%. Dit zou kunnen samenhangen met de relatieve stijging van uitstroom van bijstandsgerechtigden die langer dan 3 jaar een uitkering ontvingen in dezelfde periode.

Aandeel herinstromers dat uitstroomde naar werk is gestegen

De meestvoorkomende uitstroomreden bij herinstroom is werk. Het aandeel herinstromers dat uitstroomde naar werk is tussen 2017 en medio 2021 gestegen. Die reden is gemiddeld genomen minder sterk vertegenwoordigd bij de herinstromers dan bij alle uitstromers. De tweede meestvoorkomende reden van uitstroom bij de herinstromers − handhaving − is juist over de gehele periode gedaald.

Inhoud