Overslaan en naar de inhoud gaan

In-, uit- en herinstroom bijstand 2016 - 2021

Laatste update:

4 Herinstroom

4.1 Inleiding

In 2019 publiceerde Divosa een factsheet rondom herinstroom in de bijstand. In deze factsheet zijn benchmarkgegevens over de periode van 2013 tot en met juni 2018 van 180 gemeenten bekeken. Mensen die uitstroomden, werden als uitgangspunt genomen; gekeken werd wie van deze groep opnieuw in de bijstand instroomde in de opvolgende periode.

Belangrijke conclusies waren:

  • 35% van de mensen die uitstromen uit de bijstand, keert binnen 5 jaar weer terug in de bijstand.
  • Mensen die uitstromen naar werk hebben een grotere kans om uit de bijstand te blijven. Echter, hoe langer iemand een uitkering ontvangt, hoe minder duurzaam de uitstroom naar werk is.
  • Uitstroom door handhaving levert in absolute aantallen veel herinstroom op.
  • Herinstroom na uitstroom naar scholing gaat in absolute aantallen om een kleine groep, maar leidt na 2 jaar tot relatief veel herinstroom.

In dit hoofdstuk kijken we naar de ontwikkeling van de herinstroom in de afgelopen jaren. Voor de analyse in deze factsheet zijn mensen die de bijstand zijn ingestroomd in de periode januari 2017 - juni 2021 als uitgangspunt genomen. Gekeken is of zij in de periode vanaf 1 januari 2016 eerder ook een bijstandsuitkering hebben ontvangen. Was dit het geval, dan werden ze aangemerkt als ‘herinstromer’. We hebben het (over de periode van 2017 - juni 2021) dan over ruim 108 duizend personen.

Wanneer wordt gekeken naar herinstroom binnen 180 dagen, dan ligt dat aantal lager met 41 duizend personen. Gedurende de observatieperiode wordt het aandeel herinstromers dat binnen 180 dagen herinstroomt, steeds kleiner. Dit is een logische ontwikkeling, omdat binnen de analyse de periode waarover gekeken wordt of iemand eerder een uitkering had, groter wordt. Echter, gemiddeld genomen lijkt het aandeel in het laatste deel van de observatieperiode te stabiliseren rond de 30%.

Er is gekeken naar de achtergrondkenmerken van de personen die herinstromen in de bijstand. De herinstromers zijn zowel uitstromers als instromers. Om de achtergrondkenmerken van de herinstromers te duiden, wordt daarom ook gekeken naar hoe die zich verhouden tot de mensen die voor het eerst instromen in de bijstand en alle mensen die uitstromen uit de bijstand.

Inhoud