Overslaan en naar de inhoud gaan

Leidraad monitoring vroegsignalering

Laatste update:

2 Algemene uitgangspunten monitoring en evaluatie Vroegsignalering

Hoe doen andere gemeenten het?

Bij het monitoren en evalueren van vroegsignalering kan het zinvol zijn om ook te kijken hoe andere gemeenten de vroegsignalering aanpakken en welke resultaten zij behalen. Op deze manier kunnen gemeenten van elkaar leren en succesvolle werkwijzen ook breder inzetten.

Op de website van de projectgroep Vroegsignalering landt in Nederland staan enkele voorbeelddocumenten.

Daarnaast biedt de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden de mogelijkheid om de cijfers van jouw gemeente te vergelijken met het landelijke gemiddelde of dat van vergelijkingsgroepen. Belangrijk hierbij is om vergelijking van cijfers als een aanknopingspunt te zien voor verdieping. Verschillen kunnen inzicht bieden in uiteenlopende werkwijzen of andere verklaringen hebben, en hoeven niet direct te betekenen dat de ene gemeente het beter doet dan de andere. 

Advies is dan ook om cijfers te gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan. Divosa, NVVK en VNG Realisatie organiseren regelmatig bijeenkomsten over bepaalde thema’s rondom vroegsignalering. Maar ook gemeenten zelf kunnen intiatieven nemen, bijvoorbeeld om regionaal ervaringen uit te wisselen of samen met gemeenten die op basis van andere kenmerken vergelijkbaar zijn.