Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking briefadressen en het voorkomen van dakloosheid

Laatste update:

4 Proces in de praktijk: casuïstiek

Introductie

Vanaf het eerste gesprek tot ik een briefadres en een uitkering had, dat duurde drie maanden. In de tussentijd kreeg ik een plekje bij de nachtopvang. Tot die tijd moest ik het doen met vijftig euro in de week (voorschot) maar dat was het zeg maar. Daar kon ik geen rekeningen van betalen.

- Sylvana, 19 jaar, in een interview voor dit onderzoek (naam gefingeerd)

Er zijn een aantal levensgebeurtenissen die kunnen leiden tot een situatie waarin een briefadres wordt aangevraagd. Alle gemeenten herkennen situaties die frequent voorkomen.

Dit hoofdstuk gaat nader in op deze veel voorkomende casussen. Deze situatieschetsen zijn daarbij steeds opgebouwd uit een korte beschrijving, een voorbeeldcasus uit de praktijk en een beschrijving van het effect van gemeentelijk beleid rond briefadressen op de ontwikkeling van de situatie.

Iedere paragraaf sluit af met een suggestie hoe in deze situatie gehandeld kan worden in overeenstemming met het in deze handreiking gepresenteerde afwegingskader afwegingskader. Het is aan te raden om als gemeente voor veelvoorkomende situaties beleidsregels op te stellen.