Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerjarenplan Divosa 2023 - 2025: de uitvoering aan zet

Laatste update:

Verbindende thema’s

Thema 7 Gebiedsgericht werken

In achterstandswijken zijn onevenredig veel problemen op het gebied van gezondheid, criminaliteit en armoede. Als overheden hier niets aan doen, groeit kansenongelijkheid verder. Een gebiedsgerichte aanpak kan in kwetsbare wijken soelaas bieden. Zo’n aanpak moet ontstaan vanuit een gedeelde visie waarbij inwoners centraal staan. Ook is het nodig om hierbij buiten de kaders te denken en zijn ontschotte budgetten, professionele samenwerking en wederkerige prestatieafspraken nodig. Hierbij is voldoende tijd, geduld en onderling vertrouwen en begrip doorslaggevend. 

Integraal werken waar het het hardst nodig is

In gebiedsgericht werken komen verschillende beleidsterreinen samen. De Rijksoverheid benadert deze verschillende terreinen vaak gescheiden en vanuit verschillende departementen. Als gemeenten gebiedsgericht willen werken, zorgt deze verkokerde benadering in de praktijk voor knelpunten. Bijvoorbeeld door gelabelde budgetten en wettelijke randvoorwaarden. Divosa pleit er bij het Rijk voor om deze systeembeperkingen weg te nemen.

Divosa ziet in een gebiedsgerichte aanpak een manier om een integrale beleidsvisie in de praktijk te brengen, juist daar waar het het hardst nodig is. Door in deze manier van werken te investeren, kunnen gemeenten bestaanszekerheid herstellen, kansengelijkheid vergroten en gezond leven makkelijker maken. De lokale samenwerking die dan ontstaat kan leiden tot minder zorgkosten, minder langdurige werkloosheid en minder dakloosheid.

Wat doet Divosa?

Divosa wil haar leden inspireren en ondersteunen bij het ontwikkelen van een gebiedsgerichte aanpak.  Door ervaringen te delen, kunnen leden van elkaar leren hoe ze zo’n aanpak opzetten en ontwikkelen. We richten ons daarbij op kennisontwikkeling rond het thema en gaan op zoek naar de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten, werkende principes en inspirerende voorbeelden.

Vanuit het thema gebiedsgericht werken leggen we de verbinding met andere thema’s, zoals ondermijning en armoede. Hoe leidt de samenwerking tussen zorg en welzijn tot minder uitkeringskosten? Hoe kan de inzet van ervaringsdeskundigheid helpen bij de ondersteuning van inwoners? 

Daarnaast richten we ons op de ontwikkeling van business case(s). We analyseren de financiële gevolgen van praktijkvoorbeelden van gebiedsgericht werken op grond van data en delen dit met onze leden. 

Rond het thema ‘gebiedsgericht werken’ werken we samen met de landelijke partijen Aedes, Actiz, Woonbond, Valente, VNG, G40, GGZ NL MIND en Platform31 binnen ‘Zo doen we dat!’. Door onze krachten te bundelen, kunnen we een gezamenlijke lobby voeren.