Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerjarenplan Divosa 2023 - 2025: de uitvoering aan zet

Laatste update:

Inhoudelijke thema’s

Thema 2 Kinderarmoede

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Dat is een groot probleem dat de hele samenleving raakt. Want wie in armoede opgroeit, loopt al snel een achterstand op. Niet alleen kunnen kinderen in armoede vaak niet meedoen met sport en andere activiteiten, ze komen ook minder makkelijk mee op school, ontwikkelen zich minder goed en ervaren vaker gezondheidsproblemen. En als je als kind al niet goed mee kunt doen, lukt je dat als volwassene dan wel?

Als je als kind al niet mee kunt doen, lukt dat als volwassene dan wel?

Gemeenten hebben een sleutelrol bij de bestrijding van kinderarmoede. Divosa ondersteunt hen bij het ontwikkelen en vasthouden van een doeltreffende aanpak. Daarnaast stimuleren we de samenwerking tussen gemeente, welzijnswerk, jeugdgezondheidszorg, onderwijs en de gezinnen zelf, om kinderen in kwetsbare posities eerder te signaleren en beter te ondersteunen. En daarmee doeltreffender te werken.

Wat doet Divosa?

In het project ‘Samenwerken aan de aanpak van kinderarmoede’ werkt Divosa samen met onderwijs, jeugdgezondheidszorg, sociaal werk en gemeenten om op lokaal niveau een succesvolle aanpak rond kinderarmoede te ontwikkelen. Divosa werkt mee aan de ontwikkeling van de handreikingen ‘Omgaan met kinderarmoede’ voor verschillende sectoren. Handreikingen voor het onderwijs, jeugdgezondheidszorg en sociaal domein zijn al in gebruik en de handreikingen voor het mbo, de kinderopvang en de buitenschoolse opvang zijn in ontwikkeling.

Divosa is kernpartner van de Alliantie Kinderarmoede. Deze heeft als doel om de komende jaren meer lokale allianties te vormen, publiek-private samenwerking te stimuleren en lokale lessen landelijk te blijven delen. 

Ondersteuningsprogramma bestaanszekerheid

De komende jaren ontwikkelt Divosa vanuit het thema kinderarmoede een nieuw ondersteuningsprogramma. Het programma richt zich op ondersteuning van leden in hun rol in het opstellen van meerjarenplannen voor het borgen van bestaanszekerheid voor kinderen en hun gezinnen.