Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerjarenplan Divosa 2023 - 2025: de uitvoering aan zet

Laatste update:

Inhoudelijke thema’s

Thema 6 Gezonder leven: aandacht voor taal en LVB

Gezond leven gaat niet alleen over gezond eten of meer bewegen. Het raakt ontzettend veel levensgebieden. Zo is er een sterk verband tussen gezondheid en meedoen in de samenleving. Werken, of op een andere manier meedoen, vergroot geluk en gezondheid. Voor grote groepen mensen wordt meedoen echter steeds lastiger. Voor die mensen kan de overheid het verschil maken.

Meedoen maakt gezond

Zo kampt een deel van de mensen voor wie meedoen steeds moeilijker wordt, en voor wie gezonder leven daarom onder druk staat, met laaggeletterdheid. En deze groep groeit. Divosa zet daarom in op het agenderen en aanpakken van laaggeletterdheid door gemeenten. Niet door (uitsluitend) in te zetten op formele taaltrajecten, maar door te werken aan taal op een manier die past bij de motivatie, situatie en didactische behoefte van inwoners. Taal moet eerst betekenis krijgen voordat het betekenis kan geven. 

Een andere groep die steeds moeilijker mee kan doen is mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Divosa wil de aandacht voor de impact van LVB vergroten. Het gaat daarbij niet alleen om de impact van LVB op de levens van mensen, maar vooral om de impact op de dienstverlening van gemeenten aan al hun inwoners. Wat betekent het voor beleid en uitvoering van gemeenten als  25 tot  40 procent van de mensen die zich tot de gemeenten wendt een vorm van LVB heeft?

Wat doet Divosa?

Divosa zet in op een stevige infrastructuur binnen volwasseneneducatie in de WEB/arbeidsmarktregio’s, voornamelijk via de contactgemeenten. Daarvoor werken we samen met de VNG. Samen met de departementen en Stichting Lezen en Schrijven zetten we in op het opbouwen van een samenwerkingsrelatie en netwerk met de werkgevers. Daarnaast organiseren we met gemeenten sessies om kennis en ervaringen rond gemeenten en LVB verder te delen.