Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerjarenplan Divosa 2023 - 2025: de uitvoering aan zet

Laatste update:

Inhoudelijke thema’s

Thema 3 Inkomensondersteuning

Voldoende en voorspelbaar inkomen is de basis van bestaanszekerheid. Gemeenten kunnen mensen die onvoldoende inkomen ontvangen daarbij ondersteunen. Dat betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat mensen weten waar ze recht op hebben en dat ze dat zo goed mogelijk kunnen claimen. Maar dat is niet alles. De overheid heeft immers volgens de grondwet de taak om inkomenszekerheid te borgen. En dat betekent dat we als overheid met alles wat we weten van de inwoner, de garantie geven op die inkomenszekerheid. Maar hoe geef je dat vorm?

Zeker en voorspelbaar inkomen voor iedereen

Divosa staat voor gelijkwaardigheid in sociale zekerheid. Daarvoor is een beter sluitend vangnet nodig. Inwoners zouden op een eenvoudige manier voldoende, zeker en voorspelbaar inkomen moeten kunnen ontvangen. Of dat nu ondernemers zijn, werkende armen, mensen uit de middenklasse of mensen die al lange tijd een uitkering ontvangen. De sociale basis zou voor iedereen goed geregeld moeten zijn, zodat niemand onnodig in een kwetsbare situatie terecht komt.

Wat doet Divosa? 

Er is in Nederland nog geen consensus over welk bedrag mensen minimaal nodig hebben om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarom wil het kabinet dit sociaal minimum elke vier jaar herijken om vast te stellen of dit toereikend is.

In een eerste stap hiertoe heeft het kabinet advies gevraagd aan de onafhankelijke Commissie Sociaal minimum waar Divosa actief aan deelneemt. Deze commissie onderzoekt wat verschillende huishoudtypen nodig hebben om rond te kunnen komen en mee te kunnen doen in de maatschappij. Ook kijkt de commissie naar de systematiek van het sociaal minimum, inclusief mogelijke scenario’s hoe die systematiek beter kan aansluiten op wat huishoudens nodig hebben.

Divosa neemt daarnaast deel aan het Interdepartementaal Onderzoek (IBO) vereenvoudiging sociale zekerheid om te komen tot een eenvoudig, transparant en toegankelijk systeem. Daarnaast werkt Divosa samen met bijstandsgerechtigden, gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en andere partijen om de ervaren hardheden en knelpunten in de Participatiewet te inventariseren en te verbeteren.

Een eerste analyse daarvan is helder: de Participatiewet is uit balans. Dat komt vooral tot uiting in de stapeling van ervaren hardheden, in combinatie met menselijke beperkingen, die vaak hardvochtig uitpakt en mensen in de knel brengt. Divosa neemt actief deel aan een beleidstraject om deze hardheden uit de Participatiewet te halen.