Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden • Jaarrapportage 2021

Laatste update:

Methodologische verantwoording

Cijfers vroegsignalering

De cijfers die in deze rapportage worden gepresenteerd, zijn afkomstig uit verschillende databronnen. Bijna alle gemeenten maken gebruik van het softwaresysteem RIS Matching en RIS Vroeg Eropaf (RIS) van Inforing of Vindplaats van Schulden (VPS) van Bureau Krediet Registratie (BKR). In deze systemen kunnen de VLP’s de signalen aanleveren; gemeenten kunnen de signalen categoriseren op basis van hun beleidskeuzes en vervolgens de opvolging en uitkomsten daarvan registreren. Inforing en BKR leveren voor de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden geanonimiseerde gegevens op gemeenteniveau over signalen, meldingen (dossiers) en contactpogingen.

Vragenlijst

In aanvulling op de cijfers vanuit de systemen VPS en RIS zet Divosa periodiek een vragenlijst uit onder deelnemende gemeenten. Deze bevat vragen over de procesinrichting rondom vroegsignalering. Uitkomsten uit deze vragenlijst zijn ook gebruikt in deze rapportage.

Er is een vragenlijst uitgezet in september 2021, december 2021/januari 2022 en maart 2022. Sommige gemeenten hebben meerdere vragenlijsten ingevuld. In dat geval zijn de meest recente antwoorden meegenomen in de weergave van de resultaten in deze rapportage. In totaal hebben we van 162 gemeenten data uit de vragenlijsten. Doordat sommige vragen alleen in de laatste vragenlijst gesteld zijn, kan het aantal gemeenten per vraag verschillen.

Deelnemende gemeenten

Vroegsignalering bevond zich in 2021 in een opstartfase. We zien dit terug in de toename van deelnemende gemeenten gedurende het jaar. Dit heeft tot gevolg dat het aantal gemeenten waarvan wij data hebben ontvangen per maand verschilt. De cijfers in deze rapportage moeten als indicatief worden gezien.

In 2022 zetten we in op het informeren en aansluiten van de nog niet deelnemende gemeenten. Hoe meer gemeenten deelnemen, des te representatiever het landelijke beeld wordt.

Onderstaande tabellen geven een beeld van de mate van vertegenwoordiging van gemeenten ten opzichte van het totaal aantal gemeenten en totaal aantal inwoners in Nederland.

Percentage vertegenwoordiging inwoners gemeenten ten opzichte van totaal aantal inwoners Nederland:

Verschillen tussen het aantal gemeenten waarvan signalen en meldingen in de Monitor beschikbaar zijn, kunnen diverse oorzaken hebben. Zo zijn er gemeenten die geen gebruik maken van de software om de signalen op te volgen, maar enkel om ze te ontvangen. Deze gemeenten komen alleen terug bij de signalen en niet bij de meldingen.

Daarnaast zijn bij de eerste data-aanlevering vanuit VPS alleen meldingen meegenomen die afgesloten waren. Meldingen (dossiers) die niet in het registratiesysteem van de gemeenten zijn afgesloten, zijn niet meegenomen in de data.

Ook zijn er gemeenten die onlangs zijn gestart met de Monitor en nog geen opvolging hebben geregistreerd, maar al wel signalen hebben ontvangen.

Kijkend naar het inwoneraantal van de gemeenten waarvan in enige maand in 2021 data over signalen of meldingen zijn meegenomen in de Monitor, valt op dat met name gemeenten met een hoog inwonertal goed zijn vertegenwoordigd.

  Aantal in Monitor Aantal in NL %
< 25 duizend inwoners 42 124 34%
25 - 50 duizend inwoners 64 140 46%
50 - 75 duizend inwoners 25 40 63%
75 - 100 duizend inwoners 14 16 88%
100 - 150 duizend inwoners 10 14 71%
150 - 200 duizend inwoners 8 10 80%
> 200 duizend inwoners 7 8 88%
Totaal 170 352 48%

Berekening jaarcijfers

Bij het berekenen van de cijfers over 2021 is uitgegaan van het gemiddelde van de maandgemiddelden. Hiervoor is gekozen vanwege het wisselend aantal gemeenten dat per maand cijfers heeft aangeleverd. Als we zouden uitgaan van het totaal aan beschikbare data, zouden bepaalde maanden, met meer data, zwaarder meewegen voor het jaarcijfer.

Bij de grafieken zijn wel de totale aantallen over 2021 weergegeven. Daarmee wordt een beeld geschetst van het totaal aan achterliggende waarden.

In het dashboard dat beschikbaar is voor gemeenten, zijn bepaalde cijfers wel op basis van de totaaldata berekend. Hierdoor kunnen kleine verschillen tussen deze percentages optreden.