Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Verrekenen inkomsten uit parttime ondernemerschap

Laatste update:

2 Aan de slag met parttime ondernemen

Introductie

In dit hoofdstuk beschrijven we de stappen die gemeenten idealiter doorlopen in de vormgeving van de pto-aanpak.

  1. Visievorming
  2. Selectie van deelnemers 
  3. Instroom en het startproces
  4. Doorgeven van de inkomsten 
  5. Verrekenen
  6. Controle 
  7. Jaarcijfers, IB-aangifte en herberekening
  8. Nabetalen, vorderen of status quo

Casus Dima

Dima is een Syrische vrouw van 39 jaar. Als statushouder had ze de droom om een eigen restaurant in Zwolle te beginnen. Dima startte in 2017 heel klein, als pto'er die af en toe op markten en braderieën wat Syrische gerechten verkocht. Stap voor stap ontwikkelde ze haar bedrijfje verder tot cateringservice en – dwars door de coronacrisis heen – tot afhaal- en bezorgrestaurant. 

In 2021 vond ze na lang zoeken eindelijk een eigen locatie en in 2022 is ze via het Bbz uitgestroomd als volledig zelfstandig eigenaar van restaurant Dima’s Kitchen. Verschillende ervaringen van Dima’s verhaal lees je als illustratie bij stappen van het pto-proces. 

In Syrië was ik apotheker en veel aan het werk. Maar toen we in Nederland kwamen, mochten we drie jaar lang niet werken. Dat was heel moeilijk voor ons. Want dat zijn we niet gewend in Syrië, om niks te doen en thuis te zitten. Je moet werken om te eten; zo ben ik opgegroeid. Ik was veel liever meteen aan de slag gegaan. 

Een tijd lang deed ik vrijwilligerswerk als kok. Ik kreeg goede reacties. Mensen zeiden: dat is lekker! Waarom verkoop je dat niet? Toen ik dat vertelde aan mijn werkcoach, stuurde die me door naar het Rbz (Regionaal Bureau Zelfstandigen Zwolle). Dat was fijn. Er was hier nog geen Arabisch restaurant, ik was de eerste die dat op wilde zetten. En Syrisch eten is heel anders, heel smaakvol. Mensen willen altijd wel iets nieuws proberen, dus dat was heel handig.