Handreiking Verrekenen inkomsten uit parttime ondernemerschap
Laatste update:2 Aan de slag met parttime ondernemen
Introductie
In dit hoofdstuk beschrijven we de stappen die gemeenten idealiter doorlopen in de vormgeving van de pto-aanpak.
- Visievorming
- Selectie van deelnemers
- Instroom en het startproces
- Doorgeven van de inkomsten
- Verrekenen
- Controle
- Jaarcijfers, IB-aangifte en herberekening
- Nabetalen, vorderen of status quo
Casus Dima
Dima is een Syrische vrouw van 39 jaar. Als statushouder had ze de droom om een eigen restaurant in Zwolle te beginnen. Dima startte in 2017 heel klein, als pto'er die af en toe op markten en braderieën wat Syrische gerechten verkocht. Stap voor stap ontwikkelde ze haar bedrijfje verder tot cateringservice en – dwars door de coronacrisis heen – tot afhaal- en bezorgrestaurant.
In 2021 vond ze na lang zoeken eindelijk een eigen locatie en in 2022 is ze via het Bbz uitgestroomd als volledig zelfstandig eigenaar van restaurant Dima’s Kitchen. Verschillende ervaringen van Dima’s verhaal lees je als illustratie bij stappen van het pto-proces.