Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden • Jaarrapportage 2024

Laatste update: 13 april 2025

6. Het bereiken van inwoners

6.5 Gewenste bereikcijfers

Streefwaarden bereik binnen de gemeente

Gemeenten willen graag met zoveel mogelijk inwoners in contact komen. De vraag is of gemeenten daar ook een specifieke doelstelling voor hebben binnen de organisatie. Net iets meer dan één op de vijf gemeenten heeft dat, zo laat onderstaande figuur zien. Van deze gemeenten streeft de helft naar een succesvol contact met meer dan 25% van de inwoners; de helft hanteert een lagere streefwaarde. Gemiddeld geven deze gemeenten aan te streven naar een bereik van 31%.

In hoeverre de gemeente een streefwaarde/ambitie heeft qua bereik(percentage)

Een aantal gemeenten noemt ook dat ze als streven hebben ‘niet onder het landelijk gemiddelde uit te komen met het bereik’ of ’10% boven het landelijk gemiddelde te willen zitten’. Een ander noemt dat ze elk jaar 5% meer inwoners met betalingsachterstanden willen bereiken. Eén gemeente geeft aan dat ze een bereik van 50% nastreven voor actieve meldingen (huisbezoek/telefoon) en dat ze dat nu gaan ophogen omdat dit doel is behaald.

Eén gemeente benoemt expliciet dat ze geen streefwaarde willen, omdat 'wij streven naar kwaliteit, niet naar kwantiteit'.

Realistisch bereik

Een bereik van 100% waarbij het lukt om met iedereen daadwerkelijk in contact te komen lijkt niet reëel. We hebben gevraagd wat een realistische ambitie is.

De genoemde bereikpercentages lagen tussen de 2,5% en 90%. De helft van de ondervraagde gemeenten geeft aan dat 40% een haalbaar bereik is om naar te streven, de andere helft noemt een hoger bereikpercentage.  

Hierbij geven ze ook een toelichting en/of aanvulling bij hun reactie, met name dat ze een haalbaar bereikpercentage baseren op een actieve, persoonlijke benadering. Hier een aantal voorbeelden:

  • 'Per contactmiddel ligt dit nogal verschillend maar ik denk dat een meetbaar bereik van 30% mooi is. Je houdt altijd een onmeetbaar bereik omdat niet iedereen contact opneemt.'
  • '50% (gerekend van huisbezoeken).'
  • '60- 70% van de actief opgepakte signalen.'
  • 'Afhankelijk van de wijze van benaderen. Bij actief zou 60% altijd haalbaar moeten zijn.'
  • 'Dit ligt heel erg aan de inzet/capaciteit van de gemeente. Voor onze gemeente zou 60-70% een mooi streven zijn.'

Uit een paar reacties blijkt dat sommigen een ander beeld bij het woord ‘bereik’ hebben (namelijk: gericht op het proberen te bereiken van de inwoner) dan hoe we het binnen de vroegsignalering bedoelen (namelijk: het daadwerkelijk in contact zijn gekomen met de inwoner). (1) Zo geeft één van de respondenten aan: '100%, dit is inclusief het contactmoment met de melder, die achterstand afmeldt in verband met aflossing of betaalregeling (zonder contact met de inwoners te hebben gehad).'

Dit pleit ervoor om steeds te blijven herhalen wat onder bereik wordt verstaan. In de Verbetermaatregelen wordt het belang van (en streven naar) eenduidige registratie benadrukt. Dat geldt hier dus ook: binnen de hele keten van vroegsignalering moeten we zorgen dat het begrip ‘bereik’ niet dubbelzinnig kan worden geïnterpreteerd én geregistreerd.

Voetnoot

  1. Bij de vraag hadden we wel de definitie van bereik als toelichting toegevoegd. 

Inhoud