Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden • Jaarrapportage 2024

Laatste update: 13 april 2025

2. Het ontvangen en oppakken van signalen

2.1 Signalen over ondernemers

Het Ministerie van SZW heeft in 2024, in afstemming met de VNG, de situatie rondom het opvolgen van signalen over ondernemers verhelderd, om zo onduidelijkheden weg te nemen. Paragraaf 3.6 van de Leidraad Vroegsignalering is hierop aangescherpt. De stelregel is: als het gaat om een natuurlijk persoon, dan moet het vroegsignaal worden opgepakt, ongeacht of het signaal met een woonadres of bedrijfsadres binnenkomt en ongeacht of het signaal met de bedrijfsnaam of persoonsnaam binnenkomt. 

2.1_a_uit_leidraad_vroegsignalering_vng-2025

 Uit: Leidraad Vroegsignalering (VNG, 2025)

In de praktijk zien we dat de meeste gemeenten de signalen op bedrijfsadressen wel oppakken, zo laat onderstaande figuur zien. Echter, niet alle gemeenten doen dat:  

'Wij krijgen helaas meldingen van zzp'ers tussen de reguliere meldingen. Wij filteren dit zelf en vaak valt het op door de naam van het bedrijf of de hoogte van de achterstand. Een bedrijfsadres (of soms zelfs naam, ja, we ontvangen van meldende partijen ook snackbar x of loodgietersbedrijf y) pakken we niet op, wel op woonadressen van zelfstandig ondernemers.'

Bij ‘anders’ geven respondenten onder andere aan dat dergelijke signalen worden doorgezet naar een collega die zich bezighoudt met ondernemers, of dat de inwoner doorverwezen wordt naar schuldhulp voor ondernemers.

Vragen en onduidelijkheden rondom signalen over ondernemers

We hebben gemeenten gevraagd in hoeverre het voldoende duidelijk is wat er van hen wordt verwacht ten aanzien van signalen over ondernemers. Ook om te weten in hoeverre hier binnen de Verbetermaatregelen nog extra aandacht voor moet zijn.

Sommige gemeenten geven aan dat de leidraad duidelijk is en dat er op dit moment geen vragen of onduidelijkheden leven. Anderen hebben juist behoefte aan extra informatie, zoals een uitleg per mail, een webinar, een online sessie of een routekaart.

Er is bijvoorbeeld onduidelijkheid over hoe je om moet gaan met signalen waarbij een ondernemer in een andere gemeente woont. Of wanneer een melding op een privépersoon binnenkomt, maar het adres zakelijk is. Ook wordt het lastig gevonden om op basis van een signaal te bepalen of het om een natuurlijk persoon of een rechtspersoon gaat. Gemeenten benoemen dat het niet altijd zichtbaar is in systemen om wat voor type bedrijf het gaat en of iemand persoonlijk aansprakelijk is. Ook is het vaak lastig om vooraf te achterhalen of een ondernemer woonachtig is in de gemeente; dit wordt vaak pas duidelijk na contact.

Sommige gemeenten geven aan dat ze ondernemers doorverwijzen naar een ondernemersloket of de Bbz, maar anderen ervaren dat het hulpaanbod voor ondernemers binnen de gemeente beperkt is. Er is behoefte aan handvatten en uitleg over hoe ondernemers het beste benaderd kunnen worden. Ook is er behoefte aan het onderling uitwisselen van ervaringen over het hulpaanbod aan ondernemers.

Inhoud