Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden • Jaarrapportage 2024

Laatste update: 13 april 2025

Inleiding

Waar zijn de inzichten op gebaseerd?

In totaal namen in 2024 oplopend van 289 gemeenten (januari) tot 308 gemeenten (december) deel aan de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden. De cijfers in de rapportage zijn van deze gemeenten afkomstig; zij representeren 94% van de Nederlandse bevolking. Hierbij gaat het om cijfers op basis van data uit de softwareapplicaties van BKR (VPS) en xxllnc Sociaal (xxllnc vroegsignalering, voorheen RIS). 

Daarnaast hebben we deelnemende gemeenten in september 2024 gevraagd naar hun werkwijze, ervaringen en mening over ontwikkelingen binnen de vroegsignalering. In totaal vulden 158 gemeenten de vragenlijst in. De uitkomsten daarvan zijn ook gebruikt in deze rapportage.

In de methodologische verantwoording lichten we uitgebreider toe hoe de cijfers tot stand zijn gekomen en hoe we deze cijfers moeten interpreteren.

Focus op de signalen voor alle gemeenten

In de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden kijken we naar vier groepen vastelastenpartners die vroegsignalen aanleveren aan gemeenten:

  • woningverhuurders (zowel woningbouwcorporaties als particuliere verhuurders)
  • zorgverzekeraars
  • drinkwaterbedrijven
  • energiebedrijven

Inmiddels lopen er ook diverse experimenten. Bijvoorbeeld met signalen van achterstanden op hypotheken, studiefinanciering (DUO) en de eigen bijdragen Wmo en Wlz, en een experiment met de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Omdat het hier om experimenten gaat met een beperkt aantal gemeenten, laten wij deze buiten beschouwing. 

Evaluatie experimenten

Bij twee experimenten heeft er inmiddels een (tussentijdse) evaluatie plaatsgevonden. De bevindingen vind je hier:

Focus op vroegsignalen

Gemeenten ontvangen ook eindeleveringssignalen van energiemaatschappijen. Dit zien wij als ‘laatsignalen’ in plaats van vroegsignalen. We richten ons hoofdzakelijk op de vroegsignalen om een vergelijking met cijfers uit eerdere signalen te kunnen maken. Indien relevant, benoemen we wel hoe de situatie is als ook rekening wordt gehouden met de eindeleveringssignalen.

Focus op relatieve aantallen

Om iets over de landelijke ontwikkeling van het aantal signalen, meldingen en/of contactpogingen te zeggen op basis van de beschikbare data, kijken we naar het aantal signalen per 1.000 of 10.000 inwoners. Het absolute aantal signalen zegt namelijk niet zo veel, omdat het aantal deelnemende gemeenten aan de Divosa Monitor Vroegsignalering is toegenomen (19 nieuwe gemeenten).

In deze rapportage hanteren we begrippen die binnen de vroegsignalering veel worden gebruikt, zoals signalen, meldingen, dossier, contactpoging, hulpacceptatie. In de begrippenlijst aan het einde van deze jaarrapportage vind je een overzicht en de definities van deze begrippen.

Eerdere publicaties over vroegsignalering

Inhoud