Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden • Jaarrapportage 2024

Laatste update: 13 april 2025

5. Het contact leggen met inwoners

5.4 Veranderingen in aanpak

In de uitvraag in september hebben we gemeenten gevraagd of zij in de 9 maanden ervoor (dus sinds begin 2024) een verandering hebben doorgevoerd in hun werkwijze. 63% van de gemeenten heeft dat in meer of mindere mate gedaan.

In hoeverre is jullie werkwijze de afgelopen 6 maanden veranderd?

De veranderingen zitten in:

  • de benaderingswijze: meer proactief benaderen, het inzetten van diverse communicatievormen, de inzet van Certin om telefonisch contact te leggen, minder brieven;
  • de opvolging van signalen: intensievere opvolging;
  • contactmogelijkheden: een aparte telefoon voor vroegsignalering waarmee ook appjes gestuurd kunnen worden;
  • de criteria voor het benaderen van personen;
  • de inzet op vroegsignalering met toegewijde professionals: een apart team of persoon specifiek gericht op vroegsignalering; minder een neventaak;
  • pilots: bijvoorbeeld door samen met maatschappelijk partner huisbezoeken af te leggen, specifieke benadering voor jongeren.

Bij 45% van degenen waar de aanpak (enigszins) is veranderd, is het nog te vroeg om te beoordelen of dit tot veranderingen in het bereik, de hulpacceptatie of in het contact met inwoners heeft geleid. Eén op de vier merkt wel dat dit is veranderd en 11% merkt geen verschil. 

We hebben gekeken of er een verschil zit in het gemiddelde bereikpercentage tussen gemeenten die wel hun aanpak hebben veranderd en degenen die dat niet hebben gedaan. Dit verschil is niet significant, wat mede komt doordat de groepen gemeenten die worden vergeleken niet heel groot zijn.

Inhoud