Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekscahier: arbeidsparticipatie jongeren met een beperking

Laatste update: 10 april 2019

2.2 Inclusieve arbeidsmarkt

Introductie

Hieronder vind je korte inleidingen van onderzoeken die horen bij het thema 'Inclusieve arbeidsmarkt'. Als je op 'Lees verder' klikt, vind je meer informatie over dat onderzoek.

Panteia, De Beleidsonderzoekers en Radar Advies, 2016

​Effectieve kennismaking tussen jongeren en werkgevers. Een handreiking

Werkloosheid onder jongeren (met of zonder arbeidsbeperking en met of zonder migrantenachtergrond) lijkt voor een deel te worden veroorzaakt doordat werkgevers zich (vaak onbewust) laten leiden door vooroordelen over leeftijd, naam, geringe werkervaring of het simpele feit dat ze een uitkering ontvangen. Team Aanpak Jeugdwerkloosheid heeft laten onderzoeken hoe kennismaking het beeld dat werkgevers hebben van jongeren, positief kan beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek staan in deze handreiking.

Lees verder

Regioplan, 2017

Hoe vinden werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers elkaar? Op weg naar effectiever en duurzamer matchen

Om 125.000 extra banen te kunnen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking is een effectieve en duurzame matching van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers een kernopgave. Regioplan onderzocht in opdracht van het AKC welke informatie nodig is voor het matchen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers en welke informatie beschikbaar is. Het onderzoek heeft geresulteerd in een ontwikkelprogramma waarin acht routes worden beschreven die bijdragen aan effectiever en duurzamer matchen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers.

Lees verder

Nederlandse Arbeidsinspectie, 2018

Aan het werk, voor hoelang?

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in het rapport ‘aan het werk, voor hoelang?’ aandacht besteed aan aspecten die van belang zijn om werkgevers over de streep te trekken en gemotiveerd te houden om jongeren met een arbeidsbeperking (blijvend) een plek te geven in hun bedrijf. Er zijn bevindingen over drie fases van het matchingproces, namelijk de voorfase, de start van een baan en de nazorg.

Lees verder

Berenschot, 2017

Onderzoek Participatiewet bij werkgevers, fase 2

Dit onderzoek richt zich op de ervaringen van werkgevers maet het werven, in dienst nemen en in dienst houden van werknemers met een arbeidsbeperking. Omdat het onderzoek in drie rondes plaatsvindt (0-meting in 2015 en metingen in 2017 en 2019), wordt de ontwikkeling zichtbaar en kan aannemelijk gemaakt worden wat het (duurzame) effect van de Participatiewet op het gedrag van werkgevers is.

Lees verder

Berenschot, 2019

Onderzoek naar de ervaringen van werkgevers met de Participatiewet (derde meting)

Dit onderzoek richt zich op de ervaringen van werkgevers met het werven, in dienst nemen en in dienst houden van werknemers met een arbeidsbeperking. Het onderzoek is op drie momenten uitgevoerd (2015, 2017 en 2019) en het huidige onderzoek laat zien welke ontwikkelingen zich hebben voorgedaan als het gaat om ervaringen van werkgevers met de Participatiewet. 

Lees verder

Panteia, 2019

Meer kansen voor mensen met een arbeidsbeperking? Evaluatie Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten.

Panteia heeft in 2019 de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten geëvalueerd. De wet is vooral een hulpmiddel om de doelen uit andere wetten (in het bijzonder de Participatiewet en de Wajong) te realiseren. Belangrijkste conclusies: kwantitatieve targets zijn behaald, baankansen stegen voor jongeren met VSO/PrO-achtergrond en daalden voor WSW-ers, kansen op vinden en verliezen van werk zijn voor een deel conjunctuur-afhankelijk, veranderingen van baankansen zijn gecombineerde effecten van invoering Participatiewet en Wet banenafspraak, quotumdreiging heeft weinig invloed op werkgevers in de marktsector.

Lees verder

Inhoud