Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekscahier: arbeidsparticipatie jongeren met een beperking

Laatste update: 10 april 2019

2.1 Re-integratietools

Introductie Re-integratietools

Hieronder vind je korte inleidingen van onderzoeken die horen bij het thema 'Re-integratietools'. Als je op 'Lees verder' klikt, vind je meer informatie over dat onderzoek.

Nederlandse Arbeidsinspectie, 2016 en 2018

Instrumenten voor re-integratie

De Inspectie beschrijft in de onderzoeken ‘Als je ze loslaat, ben je ze kwijt’ en ‘Aan het werk, voor hoe lang? op welke wijze gemeenten en het UWV instrumenten inzetten om jongeren aan het werk te helpen en houden. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek ‘Aan het werk, voor hoe lang?’ is dat begrenzingen in het instrumentenbeleid medewerkers belemmeren om maatwerk te leveren.

Lees verder

SBCM, 2016

Diagnostiek bij de uitvoering van de Participatiewet, succesfactoren en praktijkvoorbeelden

Deze publicatie gaat in op de vraag hoe gemeenten de diagnose-expertise en infrastructuur van SW-bedrijven op een effectieve en efficiënte wijze kunnen gebruiken in de uitvoering van de Participatiewet. Het rapport beschrijft aan de hand van casestudies van vijf praktijkvoorbeelden hoe gemeenten en (voormalige) SW-bedrijven het proces van diagnostiek hebben ingericht, welke diagnose-instrumenten zij daarbij gebruiken en wat de succescriteria en leerpunten zijn.

Lees verder

De Beleidsonderzoekers en Panteia, 2016

Handreiking Matchen op werk. Voor de aanpak van jeugdwerkloosheid

Matchen op werk is het adagium bij begeleiden van werkzoekenden naar werk. Maar wat is matchen op werk nu precies? Hoe doe je dat? Voor wie is matchen op werk bedoeld? Welke stappen moeten worden gezet om matchen op werk effectief in te zetten? Om op deze vragen een antwoord te geven, hebben De Beleidsonderzoekers en Panteia in opdracht van Team Aanpak Jeugdwerkloosheid een handreiking opgesteld.

Lees verder

APE en De Beleidsonderzoekers, 2018

Loonkostensubsidie en loondispensatie. De werking en effectiviteit van beide instrumenten

Doel van het onderzoek was om een goed onderbouwd inzicht te geven in de werking en effectiviteit van loonkostensubsidie (in de Participatiewet) en loondispensatie (in de Wajong). Op basis van de literatuur blijkt er geen verschil in potentie te zijn tussen beide instrumenten. Op basis van het kwalitatieve onderzoek is geconcludeerd dat loonkostensubsidie de voorkeur geniet boven loondispensatie.

Lees verder

Regioplan, 2015

Op weg naar een effectieve re-integratie van arbeidsbeperkten. Lessen voor gemeenten

De doelstelling van dit onderzoek was om gemeenten te ondersteunen bij de implementatie van de Participatiewet, door kennis te verzamelen en te ontsluiten over de effectiviteit van re-integratie van mensen met een arbeidsbeperking. Met het onderzoek is informatie verzameld over de effectiviteit van re-integratie instrumenten, hun werkzame bestanddelen en de omstandigheden waaronder de instrumenten effectief ingezet kunnen worden.

Lees verder

Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid, 2019

Via het sociaal werkbedrijf naar een mbo-diploma

Samenwerking tussen sociale werkbedrijven en mbo-scholen bij diplomagerichte mbo-opleidingen biedt jongeren en (jong)volwassenen in een kwetsbare positie extra kansen om een reguliere baan te vinden. De publicatie ‘Via het sociaal werkbedrijf naar een mbo-diploma’ laat aan de hand van vier voorbeelden zien hoe die samenwerking er in de praktijk uitziet. De lessen uit de praktijkvoorbeelden zijn vertaald naar een stappenplan, een businesscase en een digitale rekentool.

Lees verder

Movisie, 2019

Wat werkt bij het succesvol toeleiden van jongeren naar werk

Dit dossier beschrijft welke elementen van aanpakken om jongeren in een kwetsbare positie duurzaam te laten participeren op de arbeidsmarkt effectief zijn. De onderbouwing is gebaseerd op literatuuronderzoek en op praktijkkennis uit focusgroepen. Het dossier is bedoeld om de toepassing van wetenschappelijke kennis in de praktijk te faciliteren.  Aan de hand van het dossier is een online verbetertool gemaakt, waarmee professionals hun eigen re-integratieprojecten kunnen verbeteren.

Lees verder

Inhoud