Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekscahier: arbeidsparticipatie jongeren met een beperking

Laatste update: 10 april 2019

2.5 De jongere zelf

Introductie De jongere zelf

Hieronder vind je korte inleidingen van onderzoeken die horen bij het thema 'De jongere zelf'. Als je op 'Lees verder' klikt, vind je meer informatie over dat onderzoek.

Nederlandse Arbeidsinspectie, 2018

Jongerenperspectief op re-integratietrajecten en werkplekken

Vanuit het perspectief van de jongeren heeft de Inspectie in haar rapport ‘Aan het werk, voor hoelang?’ beschreven wat belemmerende en stimulerende factoren zijn voor duurzaam werk.  Er zijn in het kader van het onderzoek ongeveer 45 interviews met jongeren gehouden. Een deel was tevreden met het werk wat ze doen, wat vaak is toe te schrijven aan de (veilige) bedrijfscultuur en de mogelijkheid om zich op het werk te ontwikkelen.

Lees verder

Regioplan, 2015

Het belang van de relatie – motivatie voor begeleiding van jongeren met een lvb

De werkalliantie tussen de begeleider en de jongere met een lvb is mede bepalend voor de mate waarin de jongere zich gemotiveerd voelt voor begeleiding en dus ook voor de kans dat het traject wordt doorlopen zoals beoogd. Ten aanzien van jongeren met een lvb bestaat er vooralsnog zeer weinig gefundeerde kennis over in hoeverre de werkalliantie de motivatie voor begeleiding beïnvloedt. Dit onderwerp stond dan ook centraal in dit onderzoek. 

Lees verder

Verwey-Jonker Instituut, 2018

Hoe past het? Een kwalitatieve analyse van narratieven van jongeren met een ondersteuningsbehoefte op het gebied van passend onderwijs en passende arbeid

In zorg, welzijn en onderwijs hebben zich in de afgelopen jaren transities voorgedaan die van invloed zijn op jongeren die ondersteuning behoeven bij het succesvol doorlopen van hun schoolloopbaan en/of het vinden van passende arbeid. Waar deze jongeren eerst op speciale scholen en in beschermde werkomgevingen te vinden waren, worden zij nu geacht regulier onderwijs te volgen en de reguliere arbeidsmarkt te betreden. Dit onderzoek brengt in kaart hoe deze jongeren de ondersteuning die ze ontvangen ervaren en wat zij verwachten van hun toekomst.

Lees verder

SEO en Panteia, 2019

Jonggehandicapten onder de Participatiewet (2019)

Panteia heeft interviews afgenomen met arbeidsbeperkte jongeren, enkele ouders, werkgevers en enkele jobcoaches. Daaruit volgt onder meer dat ‘de doelgroep’ jongeren met een arbeidsbeperking zeer heterogeen is, wat maakt dat maatwerk nodig is. Ook blijkt dat jongeren die zich zelf melden bij de gemeente vaak wordt geadviseerd eerst zelf te gaan solliciteren, terwijl ze dit vaak al hebben geprobeerd. Verder blijkt dat jonggehandicapten onder de Participatiewet minder financiële zekerheid ervaren dan Wajongers, ook als zij werken.

Lees verder

Inhoud