Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekscahier: arbeidsparticipatie jongeren met een beperking

Laatste update: 10 april 2019

2.3 Duurzaam werk

Introductie Duurzaam werk

Hieronder vind je korte inleidingen van onderzoeken die horen bij het thema 'Duurzaam werk'. Als je op 'Lees verder' klikt, vind je meer informatie over dat onderzoek.

CAOP, 2018

Dienstverbanden en arbeidsvoorwaarden doelgroep Participatiewet

Dit rapport gaat over de dienstverbanden en arbeidsvoorwaarden van mensen die met loonkostensubsidie aan de slag gaan vanuit de Participatiewet. In het rapport wordt onder meer geconstateerd dat deze groep bij werkgevers veelal in opeenvolgende tijdelijke contracten terechtkomt en dat vaste dienstverbanden (nog) nauwelijks voorkomen. Het onderzoek laat ook zien dat gemeenten zelf keuzes kunnen maken in het type contracten waarmee deze personen te maken krijgen.

Lees verder

De Beleidsonderzoekers, 2018

Met de jobcoach lukt het wel. De meerwaarde van jobcoaching op de werkplek

In dit onderzoek is dieper ingegaan op de waarde van jobcoaching voor de werknemer en de werkgever, de randvoorwaarden voor goede jobcoaching en de behoeftes van zowel de jobcoach als de werknemer, werkgever en uitvoeringsorganisatie. In het onderzoek is de focus gelegd op de begeleiding op de werkplek zelf.

Lees verder

Regioplan, 2018

Jonggehandicapten duurzaam aan het werk

De duurzaamheid van werk van jonggehandicapten kan vergroot worden door meer aandacht te besteden aan de overstap van werk naar werk. Dat is een belangrijke conclusie van het onderzoek dat Regioplan samen met Hiemstra & De Vries met subsidie van UWV heeft uitgevoerd naar de processen en factoren die bijdragen aan de duurzame arbeidsparticipatie van jonggehandicapten.

Lees verder

Inspectie SZW, 2018

Duurzaam aan het werk

Dit rapport gaat over de vraag in hoeverre UWV en gemeenten aandacht hebben voor de duurzaamheid van werk voor jongeren met een arbeidsbeperking. De hoofdconclusie is dat UWV en gemeenten meer aandacht hebben voor het aan het werk helpen van de jongeren dan het aan het werk houden. Een andere hoofdconclusie is dat gemeenten veelal kosten-baten overwegingen hanteren waardoor de ondersteuning suboptimaal is.

Lees verder

UWV, 2018

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak 2016-2017

Deze rapportage geeft inzicht in de duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak. Er is gekeken in hoeverre mensen die werkzaam zijn aan het werk blijven en in hoeverre mensen die aan het werk komen werkzaam blijven.

Lees verder

Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid, 2020

Duurzame plaatsingen in werk van werknemers met een arbeidsbeperking

Dit onderzoek biedt handvatten voor het verduurzamen van plaatsingen bij reguliere werkgevers van mensen met een beperking.  De duurzaamheid van plaatsingen laat namelijk te wensen over. Aan de hand van literatuur en goede praktijkvoorbeelden is onderzocht hoe reguliere bedrijven de duurzame plaatsen en inzetbaarheid kunnen bevorderen. Deze kennis is geordend in vier samenhangende routes die een duurzame uitstroom bevorderen: (1) vitaliseringsroute, (2) ontwikkelroute, (3) baanherontwerproute en (4) mobiliteitsroute. Deze routes kunnen gemeenten en jobcoaches gebruiken bij het opstellen van beleid en bij het professionaliseren van de uitvoering van de werkgeverdienstverlening en jobcoaching.

Lees verder

Inhoud