Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap 1 • Investeer in het inwonersperspectief

Verdiep je in wat de inwoner in de overgang naar uitkering of werk ervaart

Beleid en uitvoering inrichten naar wat de inwoner nodig heeft bij overgangen in de participatieketen; dát is het startpunt van Simpel Switchen. De eerste stap van Simpel Switchen is daarom: verdiep je als organisatie in wat de inwoner in de overgang naar uitkering of werk ervaart. Stel daarbij steeds de vraag: wat heeft de inwoner in deze overgangen van de overheid nodig?

Deze eerste stap is cruciaal. Een voorbeeld om dit te illustreren:

Uit recent onderzoek naar inkomstenverrekening blijkt dat 92% van de deelnemende deeltijders last heeft van onzekerheid en onduidelijkheid rondom het inkomen uit parttime werk. De brieven en communicatie van de gemeenten en sociale diensten zijn weliswaar opgesteld in begrijpelijke taal op B2-niveau, maar de inhoud ervan is voor de deeltijders niet duidelijk: de meeste brieven gaan in op het proces van de gemeente, maar geven geen antwoord op vragen die de deeltijder op dat moment heeft.

Wanneer je weet wat mensen nodig hebben tijdens schakelmomenten in de participatieketen, zorgt dit ervoor dat je jouw tijd en inspanning kunt richten op wat inwoners écht belangrijk vinden. Het maakt je beleid effectiever. Daarnaast draagt investeren in inwonersperspectief bij aan het creëren van draagvlak voor beleid en uitvoering bij de inwoner.

Ik begrijp nu beter hoe mensen zich kunnen voelen als ze te weinig geld hebben om noodzakelijke kosten te kunnen betalen.

Vanuit het inwonersperspectief kun je als gemeente goed analyseren welke onderdelen van dienstverlening al goed lopen, en welke onderdelen verbetering behoeven. Deze stap draagt daarmee ook bij aan een efficiëntere dienstverlening: wanneer je kunt waarderen wat al goed gaat, is er meer draagvlak om dat wat beter kan, aan te pakken.

Tools

Je écht verplaatsen in het inwonersperspectief is niet zo eenvoudig als het klinkt. Om je hierbij te helpen, heeft Simpel Switchen een aantal tools ontwikkeld:

  1. Belevingsmodules
  2. Serious game: 1 uur in de bijstand
  3. Structurele samenwerking met ervaringsdeskundigen
  4. Overige tips en mogelijkheden

Download het werkboek