Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap 2 • Spiegel je proces en stel doelen

Van uitkering naar werk

Als het maar goed gaat, als het maar goed gaat. Zo zat ik. Schuiven met rekeningen. Dan moest ik echt een beetje schuiven. Dan zit je met rekeningen, dat je moet bellen naar de woningbouw. Dat het niet ging. Dat je het later moest storten. Dat is het irritante ervan. Dat je met rekeningen op achterstand kwam. Dat je met beetjes kunt betalen. Dat is heel irritant. Heel irritant. Stress is het dan. Overleven.

Aan het woord is mevrouw Wouters. Zij beschrijft de financiële stress die zij elke maand ervaart. Stress, omdat het niet lukt om alle rekeningen op tijd te betalen. Het probleem is voor mevrouw Wouters niet dat zij moet rondkomen van een laag inkomen. Zij is in financiële problemen gekomen omdat ze is gaan werken.  

Mevrouw Wouters is hierin niet alleen. De stap van een uitkeringssituatie naar deeltijdwerk is een stap die voor veel mensen samengaat met angst, onzekerheid en financiële stress. Dit is voor een deel een direct gevolg van de wijze van inkomstenverrekening.

Om de hoogte van de aanvullende uitkering vast te kunnen stellen, heeft de gemeente informatie nodig over de hoogte van het inkomen in de betreffende maand. Dat is vaak niet te realiseren binnen dezelfde kalendermaand. Daardoor komt de uitkering te laat (pas in de volgende maand), of wel op tijd maar niet als het goede bedrag (te veel, of te weinig, wat leidt tot verrekeningen in de daaropvolgende maand).

Via verschillende initiatieven spannen gemeenten zich in om deeltijders te ondersteunen met een stabiel en zeker inkomen, de administratieve last rond loonstroken te verminderen en de verrekening sneller en accurater te laten verlopen.

Als gemeente of sociale dienst kun je bij de overgang van uitkering naar werk de volgende doelen stellen:

Schakelmoment Doel
Parttime werk vinden 7. Goede uitleg
Eerste keer loon 8. Verrekenen zonder loonstrook
Verrekening 9. Aanvulling op tijd en goed bedrag
Stabiel parttime werk 10. Werken is rendabel
Fulltime werk en uitstroom 11. Goede informatie bij uitstroom
Terugval 12. Snelle en soepele terugval

Hierna lees je per doel de voorbeelden en tips die wij voor je verzameld hebben. Deze kun je ter inspiratie gebruiken om de processen binnen jouw gemeente te verbeteren.

Terug naar Stap 2 • Spiegel je proces en stel doelen